Niciun bloc reabilitat cu bani europeni la Focşani. În schimb, zeci de mii de euro pentru reactualizarea documentaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anveloparea termică ajută cetăţenii să plătească facturi mai mici Foto Ştefan Borcea
Anveloparea termică ajută cetăţenii să plătească facturi mai mici Foto Ştefan Borcea

După ce Programul Operaţional Regional pentru actualul exerciţiu european este aproape de final, Primăria se reorientează spre fondurile disponibile prin PNRR.

Municipiul Focşani este printre puţine reşedinţe de judeţ din ţară care nu a reuşit în ultimii cinci ani să reabiliteze termic nici măcar un singur bloc cu ajutorul fondurilor europene puse la dispoziţie prin Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Administraţia locală a depus din 2017 încoace trei proiecte distincte pentru reabilitarea a 23 de blocuri din oraş, însemnând peste 600 de apartamente, cu o valoarea de peste 23 de milioane de lei, dar cu toate că proiectele sunt aprobate nu s-a întâmplat nimic.

 Autorităţile folosesc de fiecare dată scuza că firmele de construcţii ocolesc aceste proiecte, de pe urma cărora nu ar avea mare lucru de câştigat, dar în legislativul local s-a venit de fiecare dată cu actualizarea indicatorilor, stabilindu-se şi ca partea de cofinanţare de la bugetul local să fie mai mare, asta în condiţiile în care banii de la Uniunea Europeană sunt aceeaşi.

În timpul acesta, documentaţiile făcute pe bani grei de firmele de specialitate nu mai sunt de actualitate, motiv pentru care municipalitatea plăteşte zeci de mii de euro pentru reactualizare.

Astfel, firma care a realizat documentaţia pentru proiectul , „Creşterea eficientei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Focşani, etapa a III-a”, care vizează anveloparea termică a opt blocuri, a primit zilele acestea încă 50.000 de lei pentru „Servicii de actualizare a documentaţiilor tehnico-economice - fazele Expertiza tehnica, audit energetic, DALI - clădiri rezidenţiale (blocuri de locuinţe), în vederea accesării fondurilor nerambursabile acordate prin Planul National de Redresare şi Rezilienţă – PNRR”. Asta după ce contractul iniţial a avut o valoare de 109.000 de lei.

Sursa SEAP

eficienta energetica

Pentru contractul „Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Focşani” – etapa I, cu o valoare de 4,95 de milioane de lei, au fost incluse şase blocuri de pe străzile Unirea Principatelor, Revoluţiei şi Bulevardul Unirii, iar pentru etapa a doua s-a semnat un contract în valoare de 6,3 milioane de lei, pentru un număr de nouă blocuri de pe străzile Dimitrie Cantemir, Poieniţa, Simion Bărnuţiu, Bulevardele Brăilei, Bucureşti, Unirii şi Independenţei.

În etapa a treia au fost incluse blocurile L1 şi L2, de pe Bd. Bucureşti nr 27, blocurile 24 şi 26 de pe str. Bucegi, bl. 3, nr. 3, de pe Cuza Vodă, bl. 28, nr 28, de pe str. Republicii şi blocurile B4, sc 1 şi 2, nr 5, de pe Bd. Unirii.

Proiectele pentru anveloparea termică a blocurilor ar trebui să-i ajute pe oameni să economisească bani la plata facturilor de încălzire, fiindcă după reabilitare consumul de energie în apartamente scade cu până la 40%.

Vă mai recomandăm:

6.000 de euro, costul mediu al reabilitării termice pentru un apartament în Focşani. Câte blocuri au fost prinse în proiectul cu fonduri europene

Ruşinos/Satele bat Focşaniul la reabilitare termică

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite