Ruşinos/Satele bat Focşaniul la reabilitare termică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faţa oraşului Panciu s-a schimbat complet în trei ani. Foto: Şt.B.
Faţa oraşului Panciu s-a schimbat complet în trei ani. Foto: Şt.B.

În comunele Gugeşti şi Cîmpineanca s-au anvelopat sute de locuinţe cu fonduri obţinute de la Guvern. Pentru anul 2011, localităţile urbane şi rurale din Vrancea au la dispoziţie 2,5 milioane de lei pentru programul de reabilitare termică a locuinţelor. Focşaniul nu are alocat niciun leu.

Început în urmă cu mai mulţi ani, programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, care se derulează prin Ministerul Dezvoltării Regionale, s-a dovedit o adevărată mană cerească pentru populaţie, graţie acestui program cetăţenii reuşind să-şi izoleze imobilele în care locuiesc cu o contribuţie de doar 20%.

La rândul ei, administraţia locală suportă 30% din costuri, iar Guvernul diferenţa de 50%. În Vrancea, programul de anvelopare a blocurilor funcţionează bine în oraşe precum Panciu, Adjud şi Odobeşti, dar şi în comunele Gugeşti sau Cîmpineanca, unde autorităţile locale au atras fonduri importante.

„Avem 655.000 de lei de la Guvern, am pus şi noi 30% din fonduri, am strâns şi de la populaţie 20% şi anul acesta facem anveoparea la 16 blocuri cu peste 150 de apartamente. De fapt, opt blocuri sunt deja finalizate", ne-a declarat Vasile Vatră, primarul comunei Gugeşti.

image

Şi la Cîmpineanca, în cursul anului trecut au fost reabilitate termic 14 blocuri cu un total de 114 apartamente.

Panciu, pe jumătate reabilitat

Autorităţile locale din oraşul Panciu au fost cele mai harnice în atragerea fondurilor guvernamentale, reuşind până acum izolarea completă a 614 apartamente, anul acesta având fonduri pentru încă 300.

„Aproape 50% din blocurile din oraş sunt reabilitate şi asta în condiţiile în care populaţia nu a plătit niciun leu. Primăria a preluat asupra ei şi cota de 20% ce revine proprietarilor, urmând să stabilim cum vom recupera sumele. Este posibil să punem un impozit mai mare pe clădiri, ne mai gândim ce formulă să folosim", spune Ion Petre, primarul oraşului Panciu, care are la dispoziţie în acest an 1,1 milioane de lei.

image

Bani pentru reabilitare termică în 2011 au primit şi oraşul Odobeşti, 1,3 milioane de lei, dar şi municipiul Adjud, 1,1 milioane de lei.

Spre ruşinea lor, edilii focşăneni nu se pot lăuda nici în 2011 cu vreo alocare bugetară pentru reabilitare termică, râmânând doar cu cele cinci scări de bloc realizate cu mare chin în anul 2009.

„Până când asociaţiile de proprietari nu-şi strâng cota lor de bani, nu am ce să discut despre reabilitarea termică", a replicat primarul Decebal Bacinschi.

În acest timp, focşănenii îşi refac pe banii lor faţadele blocurilor, cu riscul ca totuşi lucrările să nu fie de cea mai bună calitate.


Ce presupune reabilitarea termică?

Specialiştii spun că prin programul de reabiliotare termică se reduce factura de întreţinere pe perioada iernii cu până la 40%. Totodată, pe timp de vară, locuinţele izolate asigură confortul termic fără a fi nevoie de aer condiţionat, izolarea ducând şi la dispariţia fenomenului de igrasie.

image

O reabilitare completă, aşa cum este cazul prin programul de anvelorpare, presupune izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în bloc. De asemenea, vor fi izolate terasele de la ultimul nivel, dar şi planşeul peste subsol.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite