Ministrul Culturii, prezent vineri la o expoziţie în Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii FOTO Eduard Enea
Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii FOTO Eduard Enea

Casa de Cultură ”C. C. Giurescu” din Odobeşti organizează vineri, 15 aprilie 2016, expoziţia dedicată pictorului odobeştean Nicolae Teodorescu.

Ministrul Culturii din România, Vlad Alexandrescu, va fi prezent vineri, la Odobeşti, la o expoziţiei dedicată unuia dintre cei mai importanţi pictori bisericeşti, Nicolae Teodorescu. Vernisajul va avea loc la ora 12.

„Nicolae Teodorescu se situează la frontiera dintre pictura bisericească de sorginte Bizantină si cea de influenţă Occidentală, aceasta din urmă intrată în spaţiul românesc prin discipolul şi nepotul său, Gheorghe Tattarescu. Numele său se leagă de Şcoala de pictură a Episcopiei Buzăului, fondată de Episcopul Chesarie în 1831, pe care a condus-o din 1837. A zugrăvit lăcaşuri de cult din Bucureşti, Vrancea şi Buzău, pictând printre altele Biserica "Sfintii Apostoli" a Mănăstirii Ciolanu, Biserica ”Sfânta Treime” a Mănăstirii Răteşti, catedrala episcopală a Eparhiei Buzăului şi catedrala patriarhală din Bucureşti. Datorită rolului său în renaşterea picturii bisericeşti, în 1844 domnitorul Gheorghe Bibescu l-a ridicat la rangul onorific de Pitar. S-a stins aşa cum a trăit în 1880, în discreţie şi modestie, fiind înmormântat la Mănăstirea Ciolanu. Este pentru prima dată când lucrările pictorului Teodorescu aflate în Muzeul Bisericesc al Eparhiei vor fi expuse publicului vrâncean, graţie generozităţii autorităţilor bisericeşti de la Buzău. Evenimentul face parte din programul cultural dedicat aniversării a 390 de ani de la prima atestare a Oraşului Odobeşti”, se arată într-un comunicat al Casei de Cultură Mărăşeşti.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite