Maraton de lectură cu voce tare în bibliotecile publice din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 1 februarie 2018, comunitatea internaţională marchează Ziua Internaţională a Cititului Împreună, iniţiată de LitWorld (litworld.org), organizaţie nonprofit fondată în anul 2007, zi care a devenit un eveniment global, marcat de milioane de oameni în peste 100 de ţări.

În România acest eveniment special, dedicat lecturii cu voce tare, este iniţiat şi organizat de Asociaţia Citim Împreună România (CIR), căreia i s-au alăturat, în acest an, peste 500 de parteneri care vor organiza sesiuni de lectură împreună cu mii de copii şi sute de educatori, învăţători, profesori, bibliotecari, librari şi pasionaţi de lectură din întreaga ţară.

Ca şi anul trecut, Biblioteca Judeţeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea se alătură acestei campanii de promovare a lecturii împreună cu cei mici, dar şi cu cei mari deopotrivă. Joi, 1 februarie 2018, Biblioteca Judeţeană organizează un maraton de lectură, la toate secţiile sale.

Evenimente de lectură cu voce tare vor avea loc şi în alte biblioteci publice din judeţul Vrancea: la Adjud, Bogheşti, Năruja, Răcoasa şi Vidra, în parteneriat cu şcolile din comunitatea în care îşi desfăşoară activitatea fiecare dintre aceste biblioteci şi în colaborare cu profesori, învăţători, educatori, părinţi, bunici şi voluntari ai bibliotecilor, împreună adăugând valoare poveştilor lecturate, prin interpretare şi rostire, creând momente memorabile pentru toţi cei care vor fi prezenţi.

PROGRAMUL EVENIMENTELOR DE LECTURĂ

BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ ”DUILIU ZAMFIRESCU” VRANCEA

• SECŢIA PENTRU COPII ŞI TINERET
8.30 - La Grădiniţa nr. 15 Focşani – bibliotecarele, alături de scriitoarea pentru copii, Mariana Vicky Vârtosu, vor citi împreună cu 40 de preşcolari şi cadre didactice din poveştile copilăriei.
10.00 - La Secţia pentru copii  - bibliotecarele, alături de scriitoarea pentru copii, Mariana Vicky Vârtosu, vor citi împreună cu 30 de elevi ai Şcolii ”Ştefan cel Mare” coordonaţi de doamna învăţătoare Alina Marcu; va fi prezentat ultimul volum pentru copii al scriitoarei vrâncence.

12.00 - Atelier de lectură cu adolescenţi, la care vor participa 27 de elevi de clasa a IX-a, a X-a şi a XII-a de la Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu” din Focşani, coordonaţi de doamna profesoară Daniela Claudia Cazacu.

• SECŢIA ÎMPRUMUT LA DOMICILIU ADULŢI
11.00 – 12.30 – Atelierul Citim în familia bibliotecii! dedicat lecturii, jocului şi dialogului, alături de elevi ai claselor a IX-a şi a XI-a de la Colegiului Naţional ”Al. I. Cuza” din Focşani, coordonaţi de doamna profesoară Ana Maria Norocea. Evenimentul va avea drept invitate două scriitoare în devenire, eleve ale Colegiului Naţional ”Al. I. Cuza”; este vorba despre Elena Gabriela Bîtcă (clasa a XI-a C) şi Andreea Stoica (clasa a IX-a D), care vor citi fragmente selectate special pentru colegii lor, din cărţi iubite de adolescenţi.

• SALA DE LECTURĂ ŞI INTERNET
13.00 – La Sala de lectură a Bibliotecii va avea loc atelierul de lectură istorică ”Sfânta Treime a Unirii Românilor”, dedicat Centenarului Marii Uniri, la care vom citi împreună cu elevi ai Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Focşani, coordonaţi de doamna profesoară Nina Elena Plopeanu.

• CENTRUL DE FORMARE

10.00 – 11.00 – Atelier de lectură - citim împreună cu prichindeii grupei Îngeraşilor de la Grădiniţa cu P.P. Nr. 18 Focşani, coordonaţi de doamnele educatoare Doina Dima şi Ioana Bratu.
11.00 – 12.30 – Atelier interactiv de lectură şi creaţie - citim şi creem poveşti împreună cu elevii clasei a VI-a de la Şcoala ”Nicolae Iorga” Focşani, coordonaţi de doamna prof. Liliana Niţu şi doamna bibliotecară Adriana Măciucă.
14.00 – 15.30 – Workshop interactiv pentru adolescenţi ”Dragoste între EPITET şi METAFORĂ”, invitat Adrian Simion. Vom face lectură dramatizată, exerciţii şi jocuri de dezvoltare personală împreună cu elevi ai clasei a IX-a C de la Liceul de Artă ”Gh, Tattarescu” din Focşani, coordonaţi de doamna prof. Mariana Dascălu.
17.00 – 18.00 - Atelier de lectură în limba engleză - citim împreună cu tinerii şi adulţii, membri ai Clubului de engleză conversaţională de la Bibliotecă. În limba engleză, desigur.
17.30 – 19.30  - #ÎntreabăOrice despre cariera mea  - proiect de motivare şi orientare în carieră -. Workshopul de orientare în carieră adresat adolescenţilor este organizat şi coordonat de către Clubul de jurnalism şi implicare civică Tineret în (re)actiune, coordonat de jurnalista Silvia Vrânceanu şi îl va avea ca invitat special pe focşăneanul Dorian Filote, care lucrează la Comisia Europeană şi are o experienţă de peste 15 ani în comunicare politică, relaţii internaţionale şi politici europene.


PROGRAMUL BIBLIOTECILOR PUBLICE DIN VRANCEA:

• Biblioteca Municipală Adjud
Ateliere de lectură cu voce tare realizate de bibliotecari, cadre didactice, scriitorul adjudean Ion Croitoru şi profesorul Valea Petre, voluntarul bibliotecii:
9.00 – 10.00 – elevii de clasa a II-a şi a IV-a de la Şcoala ”Mihail Armencea” coordonaţi de doamnele învăţătoare Viorica Hîngu şi Irina Vasilache, şi elevii de clasa a V-a, de la Şcoala ”Mareşal Al. Averescu” coordonaţi de doamna profesoară Luminiţa Lungu.
10.00 – 11.00 - elevii de clasa I şi a V-a de la Şcoala ”Mihail Armencea” coordonaţi de doamnele profesoare Mariana Ştefan şi Luminiţa Horghidan.
11.00 – 12.00 – elevii de clasa I şi a IV-a ai Şcolii ”Mareşal Al. Averescu” coordonaţi de doamna profesoară Paula Voicu şi elevii clasei  a II-a, de la Şcoala ”Princepele Radu” coordonaţi de doamna învăţătoare Florentina Costache.

• Biblioteca Publică Bogheşti
11.00 - Atelierul A fost odată nu trece niciodată! – în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Bogheşti şi cercul literar O ceaşcă de lectură”: invitaţii vor citi împreună cu elevii, părinţii şi bunicii, dând viaţă personajelor din poveştile preferate.

• Biblioteca Publică Năruja
10.00 – 11.30 - Sesiune de lectură împreună cu cei mici, printr-o activitate organizată la Şcoala Gimnazială „B.Şt.Delavrancea” din Năruja. Întrucât ne aflăm în Anul Centenarului, textele alese pentru lectură vor fi din literatura istorică, iar invitaţii care vor citi celor mici sunt cadrele didactice pensionare Voicuţa Răuţă şi Florica Şuşu, dar şi elevii prezenţi.

• Biblioteca Publică Răcoasa
9.00 – 10.00 – Atelierul LUMEA POVEŞTILOR- dedicat celor 25 de copii de la Grădiniţa Răcoasa, coordonaţi de doamnele educatoare Elena Bratu şi Lenuţa Gogoi.
11.00 – 12.00 Atelier  de lectură pentru elevii clasei a IV-a de la Şoala Gimnazială Răcoasa, coordonaţi de doamna învăţătoare Cristina Banita.

• Biblioteca Publică Vidra
11.00 – Atelier de lectură cu elevi ai clasei a III-a de la Şcoala Gimnazială ”Valeriu D. Cotea" Vidra, în lectura voluntarilor, părinţilor şi invitaţilor.

                                                 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite