Liviu Jitea, reţinut pentru 24 de ore în dosarul de contrabandă cu alcool

0
0
Jitea a ajuns după gratii
Jitea a ajuns după gratii

Alături de el, procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere pe numele a încă 17 persoane suspectate de contrabandă cu alcool.

Liviu Jitea, cel mai bogat om de afaceri din Vrancea, a ajuns în arest pentru 24 de ore, în urma acuzaţiilor de contrabandă cu alcool. În urma percheziţiilor de ieri, alte 17 persoane au primit mandat în acelaşi dosar pentru trafic cu alcool.

Procurorii spun că omul de afaceri transporta alcool dublu rafinat în cisterne de lapte, ca să scape de plata accizelor.

Peste 30 de maşini au adus la audieri suspecţii din acest dosar. Printre ei, mai mulţi angajaţi ai omului de afaceri Liviu Jitea, dar şi soţia acestuia.

 Ieri dimineaţă, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Galaţi au efectuat 59 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Vrancea, Galaţi şi Brăila pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate care se ocupa cu activităţi ilicite în domeniul producţiei, transportului şi comercializării alcoolului cu concentraţie de 95 0 - 960.

   Poliţiştii au depistat în flagrant o cisternă pentru lapte, la ieşirea din sediul unei societăţi comerciale, care transporta peste 2.000 de litri de alcool, fără documente legale.

În urma percheziţiilor au fost găsiţi 16.000 de litri de alcool.

"75 de persoane au fost conduse pentru audieri, cercetările în cauză fiind efectuate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, deţinerea în afara unui antrepozit fiscal şi comercializarea ilicită de produse accizabile în formă continuată, amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantităţi de alcool sau distilate necontorizate şi evaziune fiscală în formă continuată.La finalizarea activităţilor, urmează a fi instituit sechestru asigurator pe mai multe bunuri mobile şi imobile, în vederea recuperării prejudiciului", se arată într-un comunicat al IGPR.

În urma investigaţiilor a mai rezultat că, în luna iulie 2011, 15 persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii de importante foloase materiale din producerea unor cantităţi de alcool neevidenţiate şi comercializarea acestora, prin eludarea dispoziţiilor fiscale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile.

"În perioada iulie 2011 – martie 2013, liderul grupării, în calitate de administrator la două societăţi comerciale din Focşani, este suspectat că a participat în mod direct la deţinerea a importante cantităţi de alcool în afara unui antrepozit fiscal, într-un spaţiu special amenajat în incinta uneia dintre firmele pe care le administra şi că i-a ajutat pe alţi membri ai grupului la săvârşirea aceleiaşi fapte. Sprijinul către ceilalţi membrii ai grupării s-a manifestat prin facilitarea transportului de la una din societăţile din Focşani către un spaţiu special amenajat al unei alte societăţi din judeţul Vrancea a sute de mii de litri de alcool dublu rafinat, de asemenea ajutând şi la comercializarea alcoolului din acest spaţiu", mai spun oamenii legii.

Lidrul omul de afaceri vrâncean Liviu Jitea, care în calitate de administrator unic al uneia dintre societăţi a participat la amplasarea înaintea contoarelor a mai multor instalaţii neautorizate în cadrul liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat prin care s-au extras cantităţi de alcool necontorizate.

Totodată, cel în cauză este suspectat că a omis în totalitate evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate produse, respectiv peste 800.000 de litri.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat de membrii grupării prin sustragerea de la plata accizelor, taxelor şi impozitelor fiind de peste 8.000.000 euro.

Liviu Jitea este proprietarul fabricii de lapte Vranlanct, dar deţine şi o fabrică de alcool, precum şi o firmă de vinificaţie.

Are o avere estimată la aproximativ 60 de milioane de euro, figurânt printre cei mai bogaţi 300 de români. 

Mai multe - Focşani

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite