VIDEO Omul de afaceri Liviu Jitea, reţinut pentru contrabandă cu alcool în cisterne cu lapte. Primele imagini de la percheziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Jitea este unul dintre cei mai bogaţi vrânceni  Foto: Ziarul de Vrancea
Liviu Jitea este unul dintre cei mai bogaţi vrânceni  Foto: Ziarul de Vrancea

Poliţiştii au găsit cisterne de lapte care cărau alcool, care era încărcat la distrubuitori pentru a fi comercializat.

Omul de afaceri Liviu Jita a fost reţinut în această dimineaţă de DIICOT şi dus la audieri pentru trafic cu alcool.

Azi dimineaţă, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Galaţi au efectuat 59 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Vrancea, Galaţi şi Brăila pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate care se ocupa cu activităţi ilicite în domeniul producţiei, transportului şi comercializării alcoolului cu concentraţie de 95 0 - 960.

   Poliţiştii au depistat în flagrant o cisternă pentru lapte, la ieşirea din sediul unei societăţi comerciale, care transporta peste 2.000 de litri de alcool, fără documente legale.

În urma percheziţiilor au fost găsiţi 16.000 de litri de alcool.

"75 de persoane au fost conduse pentru audieri, cercetările în cauză fiind efectuate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, deţinerea în afara unui antrepozit fiscal şi comercializarea ilicită de produse accizabile în formă continuată, amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantităţi de alcool sau distilate necontorizate şi evaziune fiscală în formă continuată.La finalizarea activităţilor, urmează a fi instituit sechestru asigurator pe mai multe bunuri mobile şi imobile, în vederea recuperării prejudiciului", se arată într-un comunicat al IGPR.

În urma investigaţiilor a mai rezultat că, în luna iulie 2011, 15 persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii de importante foloase materiale din producerea unor cantităţi de alcool neevidenţiate şi comercializarea acestora, prin eludarea dispoziţiilor fiscale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile.

"În perioada iulie 2011 – martie 2013, liderul grupării, în calitate de administrator la două societăţi comerciale din Focşani, este suspectat că a participat în mod direct la deţinerea a importante cantităţi de alcool în afara unui antrepozit fiscal, într-un spaţiu special amenajat în incinta uneia dintre firmele pe care le administra şi că i-a ajutat pe alţi membri ai grupului la săvârşirea aceleiaşi fapte. Sprijinul către ceilalţi membrii ai grupării s-a manifestat prin facilitarea transportului de la una din societăţile din Focşani către un spaţiu special amenajat al unei alte societăţi din judeţul Vrancea a sute de mii de litri de alcool dublu rafinat, de asemenea ajutând şi la comercializarea alcoolului din acest spaţiu", mai spun oamenii legii.

Lidrul omul de afaceri vrâncean Liviu Jitea, care în calitate de administrator unic al uneia dintre societăţi a participat la amplasarea înaintea contoarelor a mai multor instalaţii neautorizate în cadrul liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat prin care s-au extras cantităţi de alcool necontorizate.

Totodată, cel în cauză este suspectat că a omis în totalitate evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate produse, respectiv peste 800.000 de litri.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat de membrii grupării prin sustragerea de la plata accizelor, taxelor şi impozitelor fiind de peste 8.000.000 euro.

Liviu Jitea este proprietarul fabricii de lapte Vranlanct, dar deţine şi o fabrică de alcool, precum şi o firmă de vinificaţie.

Are o avere estimată la aproximativ 60 de milioane de euro, figurânt printre cei mai bogaţi 300 de români.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite