Iohannis, la Mărăşeşti: România este un pilon de securitate în regiune. Acest lucru se datorează în mare măsură şi Armatei Române FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceremonia de la Mărăşeşti, prin care se comemorează 100 de ani de la bătălia din Primul Răzoi Mondial, s-a încheiat. Au participat aproape 5.000 de persoane, printre care şi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, şi alţi oficiali şi membri ai corpului diplomatic, inclusiv lideri PSD, PNL şi ALDE.

UPDATE 21.50 Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică, la Mărăşeşti, la comemorarea Centenarului luptelor din Primul Război Mondial, un eveniment la care au fost prezenţi şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose, precum şi alţi oficiali şi diplomaţi. Ei au depus coroane de flori la Mausoleul din Mărăşeşti, în cinstea eroilor căzuţi în 1917.

UPDATE 21.45 Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a făcut, duminică, la Mărăşeşti, un apel către preşedintele Klaus Iohannis să convoace consultări cu partidele politice şi cu şefii instituţiilor din ţară pentru a discuta despre viitorul României, după ce a rostit o rugăciune în care a vorbit despre greutăţile pe care le-a îndurat poporul, după ce Dumnezeu "ne-a adăpat cu vin de amorţire".

UPDATE 21.18 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seara, că la un secol de la bătălia de la Mărăşeşti România este un stat puternic, un pilon de securitate în regiune, iar acest lucru se datorează în mare măsură Armatei Române.

„Aceste locuri au fost martorele unuia dintre cele mai dramatice momente din istoria României, când prieteni ne erau puţini, aliaţii se aflau departe, iar inamicii ne înconjurau. O deviză curajoasă stă de atunci ca un legământ al armatei noastre: «Pe aici nu se trece». La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliaţii şi partenerii se pot baza, pilon de securitate în această regiune, iar acest lucru se datorează în mare măsură şi Armatei Române”, a spus Iohannis. 

Iohannis a mai spus că evenimentele tragice ale secolului XX ne-au arătat că libertatea, democraţia şi pacea nu se obţin şi nu se păstrează fără un angajament constant şi continuu, al fiecărei generaţii, iar în actualul context Uniunea Europeană este cea care poate asigura pacea pe viitor.

„Trăim de peste 70 de ani cea mai lungă perioadă fără conflicte armate din istoria continentului nostru. Aceasta se datorează existenţei Uniunii Europene, un proiect din care, de zece ani, şi România face parte. Cea de-a doua jumătate a secolului XX ne arată că pacea poate fi menţinută doar prin integrarea europeană. Că între aceasta şi păstrarea identităţilor naţionale există o deplină compatibilitate, atunci când clasa politică îşi asumă cu responsabilitate misiunea Uniunii: construirea unei Europe a securităţii, prosperităţii şi solidarităţii. Într-o perioadă în care valorile Uniunii Europene sunt atacate de populism şi demagogie, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european: pacea!”, a spus el, potrivit News.ro.

image

Preşedintele a făcut un apel pentru unitate, ca toţi factorii de decizie să îşi unească energiile pentru a face din proiectul european o construcţie solidă pentru viitorul generaţiilor următoare. 

„Implicarea activă a României în acest proces, inclusiv prin elaborarea unui proiect de ţară, reprezintă şi un angajament concret pentru dezvoltarea şi progresul ţării noastre. Cea mai de preţ recunoştinţă pe care o putem exprima faţă de sacrificiul generaţiei Marii noastre Uniri este de a ne asuma, la rândul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Românii puternice şi încrezătoare în parcursul său. O Românie educată şi competitivă. O Românie care protejează drepturile şi libertăţile cetăţenilor săi oriunde s-ar afla, indiferent dacă sunt parte a unei majorităţi sau parte a unei minorităţi”, a conchis el.

UPDATE 21.00 Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de decorare a drapelelor de luptă ale unor unităţi militare, ca semn de apreciere a profesionalismului şi a rezultatelor remarcabile obţinute de militarii acestor unităţi.

UPDATE 20.10 Ceremonia a început. Printre invitaţi se numără şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, preşedintele PNL, Ludovic Orban, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, precum şi alţi lideri politici şi miniştri.

Mai participă ambasadorii Franţei, Rusiei şi Marii Britanii.

La eveniment participă aproximativ 5.000 de persoane. În timpul ceremoniei vor fi trase salve de tun, iar zona Mausoleului va fi survolată de avioane de luptă.

Nu vor lipsi parada militarilor, salvele de tun şi survolul avioanelor de luptă.

Manifestările de omagiere se vor desfăşura la Mausoleul Mărăşeşti şi în Piaţa Unirii din Focşani.

Programul manifestărilor

02.00-Startul Maratonul ”Pe aici nu se trece” de la Mausoleul Eroilor Soveja.

Mausoleul Eroilor Mărăşeşti

13.00-16.00 - Premierea sportivilor participanţi la Maratonul ”Pe aici nu se trece” la Mausoleul Eroilor Mărăşeşti
19.50-19.55 - Plantarea primului stejar în cadrul programului ”RoMândria – Parc al Memoriei Naţionale” la Mausoleul Eroilor Mărăşeşti
20.00-20.20 - Ceremonial militar de comemorare a eroilor la Mausoleul Eroilor Mărăşeşti
20.20-20.25 - Salve de tun&survol aerian cu avioane de luptă din dotarea Forţelor Aeriene Române - Mausoleul Eroilor Mărăşeşti
21.00-22.20 - Spectacol extraordinar de evocare istorică ”Pe aici nu se trece!” la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti cu: Paula Seling, Iuliana Tudor, Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu, Vlad Rădescu, Mihaela Vlădescu, Proiect K1, Gheorghe Zamfir, violonistul Eugen Sârbu, Dumitru Fărcaş, Daniel Lazăr,  Trupa ”Lupii Albi”.

Piaţa Unirii din Municipiul Focşani

10.00-17.00 - Expoziţie de tehnică militară în Piaţa Unirii din Municipiul Focşani
17.00-17.30 - Drill Team în Piaţa Unirii din Municipiul Focşani
18.15-19.00 - Concert al Fanfarei Garnizoanei Focşani în Piaţa Unirii din Municipiul Focşani
19.00-19.30 - Recital Trupa ”Anton Pann” în Piaţa Unirii din Municipiul Focşani.
19.30-20.00 - Recital The Cazanoi Brothers în Piaţa Unirii din Municipiul Focşani
20.00-22.30 - Transmisiune în direct a manifestărilor de la Masuoleul Eroilor de la Mărăşeşti în Piaţa Unirii din Municipiul Focşani
22.30-23.30-Spectacol extraordinar Symphoenix  (Phoenix şi orchestra simfonică condusă de maestrul Daniel Jinga).


Pe data de 6 iulie, noul Guvern Mihai Tudose a decis alocarea unei sume record, respectiv 19,3 milioane de lei, de la Fondul de rezervă, către Consiliul Judeţean Vrancea, pentru organizarea Centenarului Primului Război Mondial – Vrancea eroică.

Focşani


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri