FOTO VIDEO Angajatul ISU care a primit titlul de „Pompierul Centenarului“ şi este considerat cel mai bun din România: „Meseria asta este o stare de spirit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pompierul centenarului

Pompierul Ionel Gîrboiu a primit ”Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne”, o distincţie pe care nu a mai primit-o nimeni până acum în cadrul ISU Vrancea.

Plutonierul adjutant şef Ionel Gîrboiu, în vârstă de 43 de ani, lucrează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea de 23 de ani, adică de când a terminat şcoala, şi în toată această perioadă a activat doar în cadrul compartimentului de intervenţie-stingere.

Pompierul s-a remarcat în mii de misiuni de stingere a incendiilor, unde a coordonat acţiunile de intervenţie. Una dintre intervenţiile din toamna acestui an s-a dovedit hotărâtoare în acordarea celei mai înalte distincţii pe care o conferă M.A.I. angajaţilor care au acţionat pentru salvarea de vieţi omeneşti ori s-au evidenţiat  prin fapte deosebite.

Vorbim despre incendiul din ziua 15 septembrie, de pe strada Teilor din Focşani, când acoperişul unui bloc cu patru etaje a luat foc. Datorită modului cum Ionel Gîrboiu a coordonat acţiunea, s-a reuşit lichidarea incendiului, fără pagube considerabile.

Pe 1 Decembrie, cu prilejul Centenarului Marii Uniri, ministrul Afacerilor Interne i-a acordat ”Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne”, o distincţie pe care nu a mai primit-o nimeni până acum în cadrul ISU Vrancea.

“Este o onoare, o mândrie, o mulţumire nu numai pentru mine, ci pentru întreg colectivul acestui Inspectorat. Probabil şi faptul că nu am trecut de la un compartiment la altul şi am lucrat la intervenţie aproape 25 de ani cred că a fost un lucru hotărâtor. Datorită colegilor, a tuturor care lucrează în acest inspectorat, am primit această emblemă. Nu este numai a mea, este şi a lor”, spune cu modestie Ionel Gîrboiu.

Acesta a povestit şi cum a decurs acţiunea care i-a adus onoranta distincţie.

“Datorită înălţimii mari şi accesului limitat la nivelul acoperişului, a fost o intervenţie mai dificilă. Trebuia acţionat, pe interior, pe ambele scări concomitent şi pe exterior cu ajutorul platformei de lucru la înălţime. Colegii cu care am fost de serviciu atunci m-au sprijinit şi au executat ordinele mele, fapt ce a limitat propagarea incendiului. Apartamentele au fost afectate foarte puţin, cu o cantitate mică de apă am reuşit să stingem un foc mare”, ne-a declarat şeful gărzii de intervenţie.

"Meseria de pompier este o stare de spirit"

Plutonierul adjutant şef spune că a avut misiuni de intervenţie mult mai grele, iar una care l-a marcat profund a fost un incendiu la Cîrligele, în anul 2004, unde un copil în vârstă de 5 ani, pe care l-a scos din casa în flăcări, şi-a pierdut viaţa din cauza intoxicaţiei cu fum.

El spune că să fii pompier nu este o meserie, ci este o stare de spirit.

“Nu poţi să fii pompier doar la serviciu şi când ieşi pe poartă nu mai eşti pompier. Eşti pompier acasă, eşti pompier pe stradă, eşti pompier la magazin. Oriunde ai văzut că s-a întâmplat o situaţie deosebită care necesită intervenţia, eşti acolo, chiar dacă eşti liber sau în concediu. Dacă ar fi fost să dau timpul înapoi de 10.000 de ori, tot pompier m-aş face. Este ceva care se întrepătrunde cu familia, cu viaţa. Este ceva extraordinar să lucrezi în domeniul acesta”, spune Ionel Gîrboiu.

De altfel, dragostea pentru această meserie le-a insuflat-o şi celor doi băieţi ai săi, care speră să-i calce pe urme într-o bună zi. Ionel Gîrboiu spune că a avut ocazia să treacă şi în corpul ofiţerilor, dar când şi-a dat seama că va avea o muncă de birou a renunţat. “Biroul meu este scara maşinii de pompieri. Acolo este adrenalina”.

Despre profesionalismul “pompierul Centenarului” a vorbit şi şeful său. „Eu, tânăr absolvent fiind, am învăţat multe de la el, mai ales pe partea de intervenţie la stingerea incendiilor şi cred că majoritatea colegilor care sunt acum angajaţi la ISU Vrancea au învăţat de la el. Avem împreună pe puţin 100 de intervenţii la stingerea incendiilor, pe care am reuşit să le ducem la bun sfârşit. Consider că această emblemă de onoare este o încununare a carierei lui, de aproximativ 25 de ani de activitate în cadrul ISU Vrancea şi suntem mândri că a primit această emblemă”, a precizat lt. col. Cristian Soare, prim adjunct ISU Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite