Facturile sunt plătite peste capul farmaciştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Farmaciştii sunt speriaţi că nu vor mai putea da compensate şi gratuite. Casa pentru Asigurări de Sănătate nu a făcut deconturi de zece luni. Unii farmacişti fug de contractele de cesiune a fondurilor CAS întrucât distribuitorii pun penalităţi.

Farmaciştii din Vrancea au de recuperat de la Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate (CJAS) aproape 50 de milioane de lei pentru medicamentele compensate şi gratuite eliberate din februarie 2010 până acum.
În conturile CAS Vrancea sunt fonduri de doar 16 milioane de lei, sumele aferente lunilor martie, aprilie şi mai 2010.

Speriaţi că vor fi lăsaţi cu rafturile goale de către distribuitorii de medicamente din cauza datoriilor, farmaciştii s-au văzut nevoiţi să cesioneze fondurile pe care le au de primit de la CAS direct distribuitorilor.
Însă aceste contracte prevăd şi penalităţi care sunt plătite de farmacişti, chiar dacă deconturile sunt întârziate de CAS.

"Altfel nu am rezista pe piaţă. Ce le dăm oamenilor, cu ce lucrăm dacă nu am stabili cumva cu distribuitorii să ne aducă în continuare medicamente?", se întreabă retoric Fevronia Stoica, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Vrancea.

Aceasta susţine că situaţia a fost creată de faptul că nu există şi alte case pentru asigurări în sănătate private.

"Noi am dat ce am avut pe reţete de compensate şi gratuite în plafonul stabilit de CAS, banii nu i-am primit. În aceste contracte distribuitorii pot propune penalităţi. Eu am plătit 240 de milioane (lei vechi - n.r.) penalităţi. Nu le plăteşte Casa pentru că este monopol. Dacă ar fi şi alte case de asigurări private să lucreze cu tine nu ar mai fi aşa. Ei spun că aşa se face economie, că noi nu mai putem da medicamente la preţ redus", a mai spus Stoica.

Unii farmacişti văd contractele de cesiune a fondurilor CAS periculoase întrucât distribuitorii pot impune termene de plată ce nu depind de ei, dar şi penalităţi pe care tot ei trebuie să le achite.

"Eu nu am făcut niciodată un astfel de contract. Te poţi trezi că un singur distribuitor îţi ia toate fondurile de la CAS. Noi lucrăm în lanţ şi încercăm să ne descurcăm", spune Mircea Florea, administratorul unui lanţ de farmacii cu puncte de lucru în Focşani, Galaţi şi Brăila.

Şeful CAS Vrancea, Mihai Copaci, pare a fi cel mai liniştit privind situaţia deconturilor.

"Aceste contracte de cesiune sunt o soluţie juridică bună. Noi dăm banii direct la distribuitori. Penalităţile nu le putem plăti noi pentru că noi avem buget doar pentru ce e în factură", a declarat Mihai Copaci.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite