Dispută politică cu gafe referitoare la Spitalul de Urgenţă Focşani. Cum s-au contrazis în adrese ministrul Sănătăţii şi secretarul său de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, l-a ameninţat pe ministrul Sănătăţii, Victor Costache, cu o plângere penală pentru abuz în serviciu în cazul în care nu va fi aprobată trecerea Spitalului de Urgenţă Focşani în subordinea forului pe care-l conduce.

Spitalul de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani este singurul din ţară care nu se află în subordinea autorităţii judeţene, fiind finanţat de Ministerul Sănătăţii. În urmă cu zece ani, Consiliul Judeţean Vrancea a refuzat să pună în aplicare ordonanţa de urgenţă şi legea care obliga autorităţile locale să preia spitalele judeţene, motivând faptul că cea mai mare unitate medicală din Vrancea are datorii şi o dotare precară.

În luna decembrie 2019, Consiliul Judeţean a reconsiderat situaţia şi a apreciat că este în măsură să preia managementul. Într-o şedinţă, aleşii judeţeni au votat în unanimitate, inclusiv consilierii liberali, trimiterea unei solicitări către Ministerul Sănătăţii de a aproba acest deziderat. Doar că la mai bine de o lună după aprobarea hotărârii, ministrul Sănătăţii a dat un răspuns negativ Consiliului Judeţean.

“Având în vedere că managementul unităţii sanitare în speţă a revenit, în anul 2011, la Ministerul Sănătăţii, în vederea unei bune funcţionări a acesteia şi a acordării unei importanţe deosebite actului medical populaţiei deservite de  unitatea sanitară, instituţia noastră a realizat o serie de investiţii în aparatură şi echipamente medicale necesare spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon Focşani.  Ţinând cont de aspectele menţionate, Ministerul Sănătăţii nu  apreciază oportună solicitarea Consiliului Judeţean Vrance”a, se arată în adresa semnată de ministrul Sănătăţii, Victor Costache, pe 29 ianuarie.

disputa

La doar câteva zile distanţă, pe 4 februarie 2020, fără a şti stânga ce face dreapta, secretarul de stat Horaţiu Moldovan s-a gândit să dea şi el un răspuns Consiliului Judeţean, cu privire la solicitare, răspuns în totală contradicţie cu cel al ministrului.

“Ca urmare a transmiterii Hotărârii 194/10.12.2019 a Consiliului Judeţean Vrancea, înregistrată la Ministerul Sănătăţii, prin care se transmite solicitarea preluării managementului asistenţei medicale a Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon, de către Consiliul Judeţean Vrancea de la Ministerul Sănătăţii,  vă comunicăm faptul că Ministerul este de acord cu solicitarea de mai sus”, se arată în răspunsul semnat de Horaţiu Moldovan.

disputa

Din informaţiile noastre, ministrul l-a “beştelit” pe secretarul de stat pentru gafa comisă şi a decis că adresa semnată de el nu este legală.

Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, îi ameninţă pe miniştrii liberali Ion Ştefan şi Victor Costache cu o plângere penală pentru abuz în serviciu în cazul în care nu va fi aprobată trecerea spitalului în subordinea Consiliului Judeţean.

"În cazul în care Ministerul Sănătăţii va ceda jocurilor lui Grindă&Co şi nu va continua procedurile privind transferul Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Pantelimon”, aşa cum se angajează în adresa VSC 3416/04.02.2020, Consiliul Judeţean Vrancea va solicita acest lucru în instanţă şi va analiza dacă ministrul sănătăţii şi cei care au interese în această cauză nu se fac vinovaţi de abuz în serviciu”, a ameninţat Oprişan.

Între timp, Ministerul Sănătăţii a numit noi membri în Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Pantelimon” Focşani, după ce liberalii Alina Maria Dimitriu şi Ciprian Epure au renunţat la această calitate, în urma scandalului în lanţ din ianuarie şi februarie. Din vechiul consiliu de administraţie a fost păstrat doar medicul Dragoş Cozma, iar cei doi noi membri sunt medicul Constantin Gavriloiu şi Janina Nicoleta Lazăr, din partea Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite