Descoperire arheologică rară în Vrancea. Un tânăr a găsit 91 de monede de argint vechi de 2.400 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii de la Muzeul Vrancei susţin că ar fi vorba de o emisiune rară de monede, un subtip al drahmelor getice de tip Dumbrăveni.

Un localnic din comuna vrânceană Vînători a descoperit chiar în apropierea Crângul Petreşti, aflat la doi paşi de Focşani, o adevărată comoară.

Cu ajutorul unui detector de metale, el a scos la suprafaţă 91 de monede a căror vechime este estimată de specialişti la 2.400 de ani, adică de pe vremea geto-dacilor. Ionel Sandu, autorul remarcabilei descoperiri, a lucrat pentru o perioadă în străinătate, în Marea Britanie, ţară din care şi-a achiziţionat cu puţini bani un detector de metale, inspirat fiind de englezii pe care i-a văzut făcând acest lucru.

Când a revenit în ţară, şi-a scos autorizaţie pentru a putea folosi aparatul, dar nici prin cap nu i-a trecut că va avea parte de întâmplarea vieţii sale. În prima zi din luna august a acestui an, Ionel a mers în zona Crângului Petreşti cu aparatul din dotare şi a început prospecţiunile în zonă, mai ales că i se confirmase că acolo a existat un depozit de armament în timpul Primului Război Mondial. Se pregătea să-şi încheie misiunea, când detectorul de metale i-a dat semnalul că în subsol se află ceva.


FOTO: Ionel Sandu, vrânceanul care a descoperit comoara

image

“Am zis să mai fac o detecţie şi să plec acasă, moment în care am auzit un semnal mai puternic. M-am gândit iniţial că ar putea fi vreun cartuş, o grenadă din timpul războiului, că aici a fost un depozit al armatei. Am săpat cu hârleţul, nu prea adânc, iar când am dat pământul la o parte am văzut că străluceşte ceva. Când am căutat mai bine nu mi-a venit a crede. Era un tezaur. Numai la televizor am  mai văzut aşa ceva. Am adunat toate monedele, 91 la număr, m-am dus acasă, le-am spălat cu periuţa, cu apă călduţă. A doua zi dimineaţă am dat telefon la Muzeul Naţional din Bucureşti, am vorbit la telefon cu domnul director de acolo şi mi-a spus ce trebuie să fac”, ne-a spus Ionel Sandu.

image

Piesele au fost lucrate manual

Monedele, toate din argint, au ajuns la Muzeul de Istorie din Focşani, unde specialiştii le-au expertizat şi au constatat că fiecare piesă este unicat, în sensul că au fost lucrate manual.

“La prima vedere, se vede clar că sunt din argint. Au o suprafaţă neuniformă, care indică faptul că sunt lucrate manual. Pe monedă apare imaginea lui Zeus, cu coroana de lauri deasupra capului. La o primă estimare, este vorba de un tezaur geto-dacic, lucrat de dacii locali. Am apreciat că aceste monede au fost lucrate de patru meşteri, având în vedere că există diferenţe între ele”, menţionează Aurora Apostu, arheolog la Muzeul Vrancei.

image

Arheologul susţine că ar fi vorba de o emisiune rară de monede, un subtip al drahmelor getice de tip Dumbrăveni din care sunt foarte puţine piese în ţara noastră.

Specialiştii instituţiei vor merge în zonă să cerceteze locul, în speranţa că vor găsi şi alte vestigii ale istoriei. Ei nu exclud ca această comoară să fi fost ascunsă de cineva în decursul celor 2.400 de ani, cât se apreciază vechimea monedelor.

image

Deocamdată, piesele de argint extrem de valoroase sunt adăpostite într-un seif al Muzeului de Istorie, timp în care va fi efectuată o expertiză pentru a fi clasate în patrimoniul cultural naţional.

Cât despre vrânceanul care le-a descoperit, acesta spune că locul celor 91 de monede trebuie să fie într-un muzeu. Potrivit legii, după evaluarea pieselor de tezaur, vrânceanul ar urma să fie recompensat pentru ceea ce a descoperit.

Mai puteţi citi:

Ce s-a întâmplat cu comoara lui Bucur, ciobanul vrâncean care a întemeiat Bucureştiul

Legendele despre căutătorii de comori din ţinutul Vrancei şi vestigiile scoase de ei la suprafaţă

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite