Demisie la Spitalul de Urgență Focșani după investigația Adevărul privind suspiciuni de incompatibilitate

0
Publicat:

Medicul Mihai Nedelcu a demisionat din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Focșani după investigația ziarului „Adevărul” privind suspiciuni de incompatibilitate în ceea ce o privește pe Rodica Ifrim, manager interimar al unității, funcție în care a fost numită de Ministerul Sănătății în martie 2024.

Managerul Rodica Ifrim e în funcție de aproape două luni. FOTO Clinica Tinereții
Managerul Rodica Ifrim e în funcție de aproape două luni. FOTO Clinica Tinereții

Medicul Mihai Nedelcu ne-a confirmat că și-a dat demisia din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență  „Sf. Pantelimon” Focșani.

„Da, mi-am dat demisia din această funcție, pentru că nu vreau să creez probleme suplimentare. Sper că lucrurile se vor lămuri”, ne-a transmis, la rândul său, doctorul Mihai Nedelcu.

În schimb,  directoarea interimară a Spitalului Județean de Urgență, Rodica Ifrim, contactată telefonic, ne-a declarat sec „Nu mi-am dat demisia”, fără să mai facă și alte comentarii asupra subiectului, scuzându-se că nu se simte prea bine.

Amintim că, după ce medicul Cătălin Cîrstoiu a renunțat la candidatura la Primăria Capitalei din cauza mai multor suspiciuni de incompatibilitate, un caz asemănător de potențială incompatibilitate a ieșit la iveală în ceea ce o privește pe Rodica Ifrim, manager interimar al Spitalului Județean Focșani.

Potrivit Legii nr.95/2006, managerul unui spital de stat nu are voie sa exercite alte activități, nici măcar cele neremunerate cu exceptia celor din domeniul medical din aceeași unitate sanitară pe care o conduce. (art.178 ali.1 lit. (a) si (c) Legea nr.95/2006). Practic, legea îi oprește pe managerii de spital să lucreze în clinici private.

 Ce a scos la iveală investigația „Adevărul”

„Adevărul” a descoperit, conform documentelor și informațiilor obținute, o posibilă incompatibilitate în ceea ce o privește pe doctorița Rodica-Ioana Ifrim, numită manager interimar la Spitalul Județean Focșani începând cu 29 martie 2024.

Concret, în afară de activitatea din cadrul Spitalul Județean Focșani, Rodica-Ioana Ifrim mai are colaborări cu trei clinici private, două din Focșani (Medcenter și Clinica Tinereții) și una din Târgu Mureș (Clinica Vita-Nova). Contractele de prestări servicii cu cele trei clinici au fost încheiate de PFA Ifrim Rodica Ioana.

„Adevărul” a verificat marți 21 mai a.c. site-urile celor trei clinici private și pe toate apare în listele medicilor și doctorița Rodica-Ioana Ifrim, actualul manager al Spitalului Județean Focșani.

Conform articolului 178, alineat 4 din Legea nr.95/2006, managerul Rodica-Ioana Ifrim trebuia să înlăture motivele de incompatibilitate (deținerea unui PFA și obtinerea de venituri din consultatii medicale acordate in cele trei clinici private) în termen de 30 de zile de la numirea în funcție, adică până la finalul lunii aprilie 2024, în caz contrar, contractul de management urmand a fi reziliat de plin drept.

Acest lucru nu s-a întâmplat însă.

„Adevărul” a sunat la toate cele trei clinici private cu care doctorița Rodica-Ioana Afrim colaborează, deși statutul de manager la un spital de stat îi interzice acest lucru, conform prevederilor legale în vigoare. Și toate cele trei clinici au confirmat că aceasta colaborează în continuare cu ele.

În atenția Corpului de Control al Ministerului Sănătății

„Adevărul” a sesizat și Ministerul Sănătății privind suspiciunile amintite, iar joi 23 mai, după sesizarea ”Adevărul”, Ministerul Sănătății i-a cerut oficial managerului Rodica Ifrim să precizeze dacă mai are și alte activități remunerate în afara activității de la Spitalul Județean Focșani.

Și tot Ministerul Sănătății i-a solicitat managerului Rodica Ifrim ca în cazul în care era în situație de incompatibilitate la numirea în funcție să transmită documentele prin care s-au înlăturat motivele de incompatibilitate.

„Adevărul” i-a solicitat și lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, un punct de vedere în acest sens.

„Cazul la care faceți referire este în atenția Corpului de Control al Ministerului Sănătății”, a declarat ministrul Alexandru Rafila pentru „Adevărul”.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite