De unde vine expresia „Ecce homo“ şi pentru cine a constituit o sursă de inspiraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este una dintre cele mai cunoscute expresii moştenite din limba latină şi este prezentată în Evanghelia după Ioan.

Potrivit Evangheliei lui Ioan, expresia "Ecce Homo" a fost rostită de Pilat din Pont, guvernatorul roman din Iudeea,  atunci când l-a arătat mulţimii pe Iisus purtând cununa de spini pe cap şi cu o trestie drept schiptru.

Guvernatorul l-a judecat pe Iisus şi a decis să transfere responsabilitatea actului decizional către popor. El i-a arătat poporului evreu pe Iisus şi pe tâlharul Barabas, întrebând mulţimea cine merită să fie graţiat şi cine răstignit.

De aici şi o altă expresie celebră, “a se spăla pe mâini ca Pilat din Pont”, folosită atunci când o persoană nu îşi asumă responsabilitatea unei decizii.

“Iată, vi-L aduc pe El afară, ca să stiti că nu găsesc în El nici o vină”, după care a exclamat: “Ecce homo!”.  Sub influenţa fariseilor, evreii l-au salvat pe Barabas.

"Împrejurările în care ele au fost folosite mai târziu şi se folosesc şi astăzi, sunt variate: când arătăm pe cineva care e slab şi prăpădit sau când vestim sosirea unui oaspete mult aşteptat, sau când tu însuţi, făcându-ţi intrarea într-un cerc intim, te anunţi pe un ton glumeţ: Ecce homo! (adică: „Iată-mă-s!"), potrivit lui I. Berg, autorul Dicţionatului de cuvinte, expesii şi citate celebre.

Expresia a fost de-a lungul vremii sursă de inspiraţie pentru artişti şi scriitori. Tabloruri celebre aparţinând lui  Tiţian sau Rembrand poartă acest nume.

De asemenea, în Ierusalim există Biserica "Ecce homo" , unde se spune că a trecut Iisus Hristos spre locul în care a fost răstignit.

În literatură, filosoful  german Friedrich Nietzsche a scris o carte autobiografică care se numeşte "Ecce homo", fiind considerată o scriere de căpătâi pentru înţelegerea gândirii filozofice a lui Nietzsche.

Şi Ion Minulescu are o poezie care poartă titlul simbolic "Ecce homo", la fel şi Lucian Blaga

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite