De unde vine expresia „a trăi ca în sânul lui Avraam“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avraam, considerat de creştini părintele tuturor credincioşilor, a fost un patriarh biblic, venerat de cele trei mari religii: iudaism, creştinism şi islam.

Deseori ne-a fost dat să auzim atunci când o persoană duce un trai fericit că o duce "ca în sânul lui Avram". Originea acestei expresii derivă dintr-un paragraf din Evanghelie, unde se spune că săracul Luca a murit iar apoi a fost dus în sânul lui Avraam, adică în Rai. Practic, sânul lui Avraam, în limbaj biblic, reprezintă de fapt o metaforă. În religia evreiască se spune că sânul este închipuit ca un loc fericit lângă Avraam, loc care se află în Împărăţia lui Dumnezeu.

„Era un om bogat, care se îmbrăca în porfiră şi in supţire; şi în fiecare zi ducea o viaţă plină de veselie şi strălucire. La uşa lui, zăcea un sărac, numit Lazăr, plin de bube. Şi dorea mult să se sature cu fărămiturile, cari cădeau de la masa bogatului; pînă şi cînii veneau şi- i lingeau bubele. Cu vremea săracul a murit; şi a fost dus de îngeri în sînul lui Avraam. A murit şi bogatul, şi l- au îngropat. Pe cînd era el în Locuinţa morţilor, în chinuri, şi- a ridicat ochii în sus, a văzut de departe pe Avraam, şi pe Lazăr în sînul lui, şi a strigat: Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine, şi trimete pe Lazăr să-şi moaie vîrful degetului în apă, şi să- mi răcorească limba; căci grozav sînt chinuit în văpaia aceasta. Fiule, i-a răspuns Avraam, adu-ţi aminte că, în viaţa ta, tu ţi-ai luat lucrurile bune şi Lazăr şi-a luat pe cele rele; acum aici el este mîngîiat, iar tu eşti chinuit. Pe lîngă toate acestea, între noi şi între voi este o prăpastie mare, aşa ca cei ce ar avea să treacă de aici la voi, sau de acolo la noi, să nu poată. Bogatul a zis: Rogu-te dar, părinte Avraame, să trimeţi pe Lazăr în casa tatălui meu; căci am cinci fraţi, şi să le adeverească aceste lucruri, ca să nu vină şi ei în acest loc de chin. Avraam a răspuns: Au pe Moise şi pe prooroci; să asculte de ei. Nu, părinte Avraame, a zis el, ci dacă se va duce la ei cineva din morţi, se vor pocăi. Şi Avraam i-a răspuns: Dacă nu ascultă pe Moise şi pe prooroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morţi“. (Luca 16:19-31)

Marele savant român Simion Mehedinţi a lăsat şi el o explicaţie în legătură cu această expresie.

„Vorba asta trebuie înţeleasă astfel: nu doar că Lazăr a intrat în sânul lui Avraam, cum ai băga un măr în sân, ci numai s-a culcat pe sânul lui... Cei vechi aveau obiceiul să stea la masă culcaţi, căci scaunele sunt o născocire nouă. La început, oamenii stăteau pe pământ, când se odihneau şi când mâncau; aşa că, stând aplecaţi, capul unora se rezema uneori pe braţele şi pe sânul vecinului. Lazăr, aşadar, stând alături de Avraam, care era în capul ospăţului, se rezema pe sânul lui”, potrivit lui Simion Mehedinţi.

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite