Ce înseamnă RIP şi care este originea acestui acronim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietrele funerare din cimitire sunt inscripţionate cu acest acronimFOTO www.istockphoto.com
Pietrele funerare din cimitire sunt inscripţionate cu acest acronimFOTO www.istockphoto.com

Este un acronim foarte utilizat în lume, în diversele culturi religioase, fiind abrevierea unei expresii din engleză, preluată din limba latină.

De foarte multe ori, atunci când cineva moare, oamenii obişnuiesc să transmită mesaje de condoleanţe. Dacă unii dintre noi folosim expresii precum "Dumnezeu să-l ierte" sau "Odihnă veşnică", la fel de corect este folosit şi acronimul RIP, care poate fi întâlnit pe pietrele funerare din cimitire.

RIP este abrevierea expresiei "Reast in peace", adică "Odihnească-se în pace", preluată din latinescul "equiescat in pace".

Conform istoricilor, acest acronim a fost descoperit pentru prima dată pe o piatră de la temelia bisericii Donostia, din San Sebastian, în Spania.

RIP a devenit omniprezent pe pietre funerare începând cu secolul al XVIII-lea şi este folosit pe scară largă astăzi în confesiunile anglicane, luterane, metodiste sau romano-catolice.

Un alt verset care se traduce aproape la fel a fost găsit înscris în ebraică pe pietre funerare din secolul I î.Hr., în cimitirul Bet Shearim. Versetul vorbeşte despre cel neprihănit care a murit pentru că nu putea suporta răul care-l înconjura.

Expresia "veniţi şi odihniţi în pace" a fost transferată la vechile rugăciuni talmudice şi este folosită până în zilele noastre în ceremoniile tradiţionale evreieşti.

Recent, membrii Ordinului Orange din Irlanda de Nord au cerut protestanţilor să nu mai folosească expresia "RIP" sau "Rest in Peace", considerând-o orugăciune pentru morţi, despre care crede că contrazice doctrina biblică.


 

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite