Cum insistă autorităţile din Focşani să toace milioane de lei pentru catalogul electronic în şcoli în timp ce statul are un proiect similar pe fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catalogul Electronic implementat de Ministerul Educaţiei ar urma să funcţioneze în paralel cu cel clasic începând cu anul şcolar 2020-2021.

După o primă tentativă eşuată de a impune în şcolile din Focşani implementarea catalogului electronic, Primăria Focşani a reluat discuţiile cu firma Adservio, din Iaşi, care administrează o platformă care propune un contact online între profesori, elevi şi părinţi.

În urmă cu mai puţin de o lună, directorii de şcoli au fost convocaţi la Primăria Focşani, unde a avut loc o nouă discuţie împreună cu reprezentanţii firmei Adservio, pe marginea acestui proiect.

“Ne dorim implementarea din semestrul doi al anului şcolar 2018-2019, urmând ca toate cheltuielile să fie suportate de administraţia locală”, a spus primarul Cristi Misăilă la acea întâlnire.

catalog electronic

Ulterior acestei discuţii, cei de la Adservio au mers în fiecare şcoală şi s-au străduit să-i convingă pe profesori şi directori că vor avea parte de beneficii dacă îşi vor da acordul ca proiectul să pornească la drum înainte de semestrul II al acestui an de învăţământ.

catalog electronic

La mijloc este vorba şi de o afacere profitabilă pentru firma care gestionează platforma catalogului electronic, care ar urma să primească de la bugetul local circa 400.000 de euro pe an.

Conform unei statistici a Primăriei Focşani, sunt peste 1.000 de profesori de gimnaziu şi liceu în Focşani, care ar urma să primească, gratuit, câte o tabletă şi un abonament gratis la internet, de la Telekom, aceştia urmând să introducă în baza de date situaţia şcolară a peste 15.000 de elevi.

Ceea ce nu s-a spus la niciuna dintre întâlniri este că  Ministerul Educaţiei Naţionale a depus deja un proiect pe fonduri europene, în valoare de 25 de milioane de euro, pentru implementarea catalogului electronic în toate unităţile de învăţământ din România.

Proiectul are finanţare de la Fondul European de Dezvoltare Regională, care oferă 85% din finanţarea nerambursabilă, diferenţa fiind acoperită de la bugetul de stat.

Proiectul se numeşte "SISTEM INFORMATIC DE MANAGEMENT AL ŞCOLARITĂŢII" şi va sprijini activitatea strategică şi decizională, la nivel naţional, în sistemul de învăţământ preuniversitar .

Ce date vor fi furnizate:

"- conducerii MEN, prin informaţiile gestionate şi analizele oferite, suport pentru activitatea decizională şi strategică la nivel naţional în sistemul de învăţământ preuniversitar, prin punerea la dispoziţie a unui set de instrumente necesare colectării datelor rezultate din activitatea şcolară şi oferă suport comparativ pentru fundamentarea politicilor educaţionale prin raportare inclusiv la rezultatele obţinute la examenele naţionale (evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naţionale);
- conducerii unităţilor de învăţământ, un sistem de semnalare a abandonului şcolar, de urmărire a notarii ritmice, că suport pentru intervenţie promptă;
- profesorilor, o componentă de colectare a datelor aferente catalogului şcolar şi un set de rapoarte comparative, relevante, care vor avea la baza datele sintetice din întregul sistem, grupate pe domeniile de interes ale acestuia (disciplină, regiuni);
- elevilor, o componentă de informare on-line a progresului şcolar, aferente carnetului de note, care va oferi acestora capabilităţi de a-şi urmări progresul şcolar printr-un set de clasamente (locale, regionale, naţionale) realizate pe discipline, arii curriculare şi pe medii semestriale/anuale;
- părinţilor, un set de instrumente pentru monitorizarea activităţilor curente ale elevilor", potrivit datelor din proiect.

Potrivit calendarului de implementare, va exista o perioadă de testare a sistemului şi instruirea profesorilor, iar catalogul electronic ar urma să funcţioneze în paralel cu cel clasic începând cu anul şcolar 2020-2021. Catalogul Electronic va fi folosit, exclusiv, de la 1 septembrie 2021.

catalog
Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite