Cu normă întreagă, lucrează la minus 15 grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile negative din ultima perioadă au transformat munca pentru poştaşi sau pieţari într-un adevărat sport extrem. Chiar dacă gerul le pătrunde în oase, nu puţini fiind cei care se aleg cu degerături, oamenii spun că sunt nevoiţi să stea cât e ziua de lungă sub cerul liber pentru a-şi putea întreţine familiile.

Îşi încep munca dis-de-dimineaţă, pe un frig de crapă pietrele şi mai ajung acasă de-abia seara, când mercurul din termometre arată chiar şi minus 14 grade Celsius.

Este vorba despre focşănenii care îşi desfăşoara activitatea sub cerul liber, pieţarii, poştaşii sau taxatorii din parcări fiind nevoiţi să suporte cu stoicism gerul năprasnic.

Netuţa Niţu (38 ani) vinde mere cât e ziua de lungă în Piaţa Moldovei, iar cele trei rânduri de haine nu-i sunt de ajuns atunci când temperaturile sunt demne de Siberia.

„Dacă nu m-aş îmbrăca foarte gros, nu aş putea supravieţui toată ziua la tarabă. Mi-au degerat şi obrajii, însă nu pot sta acasă, deoarece asta e singura sursă de venit. Vânzările merg prost, iar o parte din marfă a îngheţat", spune femeia.

image

Se dezmorţesc cu un ceai

Şi Toader Cârlioru (46 ani) îşi câştigă pâinea umblând prin frig, însă recunoaşte că îşi practică cu plăcere meseria de poştaş de nu mai puţin de 24 de ani.

„Este greu de înfruntat frigul, dar de atâţia ani am început să mă obişnuiesc cu astfel de condiţii. Fac multă mişcare, în unele zile merg chiar şi 15 - 20 de kilometri şi am noroc că Poşta ne asigură haine foarte groase. Dimineaţa, înainte de a pleca la drum mai beau la sediu un ceai cald sau o cafea, iar în cursul zilei mai poposesc prin casa vreunui pensionar, unde îmi pot dezmorţi oasele", spune poştaşul.

Nici taxatorii din parcări nu o duc mai bine iarna, însă preferă să îndure gerul, decât să stea acasă şi să moară de foame.

„Dacă aş sta acasă nu aş avea ce pune pe masă, aşa că vin şi dau tichete de parcare în frig. Mă îmbrac foarte bine, mai beau câte un ceai fierbinte şi uite aşa se duce ziua. Astea sunt vremurile şi nu am de ales", spune Marian Brihoi (48 ani).


Reguli stricte pentru angajatori

Conform legii, în perioadele cu temperaturi scăzute extreme, angajatorii trebuie să distribuie ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb, să acorde pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare şi să asigure echipamentul individual de protecţie.
Cei care nu pot respecta aceste norme, sunt obligaţi să reducă programul de lucru.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite