Creşele din Focşani, incapabile să preia sutele de copii/ Reducerea concediului maternal ar obliga autorităţile să dubleze numărul creşelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă faptul că pe doar 45 de locuri sunt înscrişi peste 60 de copii, creşele se confruntă şi cu deficit de personal.Numărul de creşe ar trebui dublat peste noapte, dacă perioada de concediu pentru îngrijirea copilului va fi redusă la jumătate, aşa cum au propus unii guvernanţi.

În prezent, în municipiul Focşani funcţionează doar două creşe la care sunt înscrişi peste 120 de copii, în condiţiile în care capacitatea fiecăreia este de doar 45 de locuri.

Pe lângă faptul că sunt supraaglomerate, unităţile duc şi lipsă de personal, asistentele şi infirmierele fiind nevoite să muncească pe brânci cât e ziua de lungă, pentru salarii nemotivante.

„De cele trei grupe se ocupă trei asistente şi patru infirmiere care lucrează în două ture. Pentru ca activitatea să se desfăşoare în condiţii normale, ar mai fi necesare încă patru angajate calificate, însă deocamdată nu putem face nimic, deoarece posturile sunt blocate", declară Ioana Matache, asistenta şefă a Creşei Nr.7.

Însă, numărul insuficient de creşe le-ar crea mari probleme părinţiilor în situaţia în care guvernanţii ar da undă verde propunerii de reducere a concediului de creştere a copilului.
Singura soluţie ar fi înfiinţarea unor noi unităţi care să se ocupe de copiii care au împlinit vârsta de un an.

„Înainte de anii '90, în Focşani, au mai fost creşele Nr. 13 şi Nr. 16, care acum ar putea fi reabilitate şi date din nou în funcţiune, bineînţeles cu personal de specialitate. Astfel, mămicile nevoite să se întoarcă la serviciu după un an ar avea unde să-şi lase copiii", mai spune asistenta Matache.

Pe de altă parte, primarul Decebal Bacinschi nu a luat încă în calcul varianta concediului de un an. „Nu ne-am gândit ce vom face, însă în colaborare cu Inspectoratul Şcoalar şi în funcţie de numărul copiilor vom găsi o soluţie", declară Bacinschi.

Meseria de bonă nu există

În schimb, mămicile care nu vor să-şi lase micuţii la creşă încă de la vârsta de un an, dorind să angajeze baby - sitter cu o calificare atestată, nu prea au şanse, deoarece în Focşani nu există o agenţie specializată în instruirea şi plasarea bonelor.

Părinţii care aleg să-şi dea copiii la creşă nu trebuie să scoată din buzunare mai mult de şase lei pe zi, bani în care sunt incluse trei mese pe zi.
Cele două creşe din muncipiu funcţionează în intervalul 6.00 - 18.00, iar copiii sunt incluşi într-o multitudine de activităţi care să le dezvolte deprinderile cognitive şi creativitatea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite