Celebră păstrăvărie din Munţii Vrancei, transformare radicală. Cum va fi încurajat turismul la Lepşa FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păstrăvăria Lepsa  FOTO: Direcţia Silvică Vrancea
Păstrăvăria Lepsa  FOTO: Direcţia Silvică Vrancea

Păstrăvăria de la Lepşa, din zona extraordinar de pitorească a judeţului Vrancea, se află în administrarea Direcţiei Silvice Vrancea şi aici există nu mai puţin de 19 bazine cu păstrăv, care vor fi complet refăcute.

Direcţia Silvică Vrancea are în lucru un proiect extrem de promiţător, care vizează reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea cunoscutei păstrăvării de la Lepşa.

Proiectul este unul foarte complex, care va avea ca efect imediat dublarea producţiei de peşte, lucru care va însemna inclusiv realizarea de spaţii de procesare şi valorificare a păstrăvului, dar va conduce şi la dezvoltarea zonei turistice.

Potrivit directorului instituţiei, proiectul a ajuns de anul trecut pe masa Companiei Naţionale de Investiţii, care are banii pregătiţi pentru realizarea acestui obiectivului prin care se va pune în valoare superba zonă a Vrancei.

„Este o investiţie de 20,6 milioane de lei şi sperăm să o pornim anul acesta, după finalizarea studiului de fezabilitate. Licitaţia a fost câştigată de Kat Concept Design Constanţa şi ordinul de începere a lucrărilor este 7 aprilie. Există un termen de trei luni pentru acest studiu, dar îmi doresc să fie scurtat astfel încât să demarăm cât mai repede întregul proiect tehnic şi execuţia. Prin această investiţie, vom dubla producţia actuală de păstrăv, de la 10 tone în prezent, la 20 de tone şi ne vom axa foarte mult pe dezvoltarea zonei de agrement. Se vor construi şase căsuţe şi spaţii recreative sau sportive. Vom construi hale pentru procesarea păstrăvului, respectiv pentru peşte afumat, fileuri nedezosate. Intenţiile noastre sunt mari”, ne spune Victor Dumitru, directorul Direcţiei Silvice Vrancea.

Foto Ştefan Borcea 

pastravaria lepsa

Proiectul prevede şi crearea unei surse suplimentare de apă pentru dezvoltarea puietului printr-o reţea de puţuri forate, reabilitarea deversoarelor şi a prizelor de captare a apei din râul Putna şi pârâul Lepşa, realizarea de filtre pentru curăţirea şi limpezirea apei provenite din cele două surse.

De asemenea, vor fi refăcute şi betonate bazinele de creştere şi a canalului colector.

Păstrăvăria de la Lepşa, aflată la 75 de kilometri de Focşani, cu deschidere la DN2D, are o istorie de 66 de ani şi produce anual în jur de zece tone de păstrăv-curcubeu, un peşte cu calităţi valoroase, extrem de rezistent la boli şi care se adaptează uşor la factorii de mediu. Ultima modernizare a fost realizată în anul 1976.

Vă mai recomandăm:

 Turism în pandemie la păstrăvărie. Cum arată locul de unde se pescuiesc anual zece tone de păstrăv-curcubeu

Sute de turişti s-au relaxat în weekend în Canionul Vrancei. Salvamont: "Ne bucurăm să vă revedem pe poteci"

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite