Ce amenzi îi aşteaptă pe şoferii care transportă copii fără centură de siguranţă sau fără scaun special

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scaunul pentru copii devine obligatoriu
Scaunul pentru copii devine obligatoriu

Noile reglementări intră în vigoare din luna februarie. Minorii care sunt transportaţi în autovehicule vor trebui să poarte centuri de siguranţă, ori să fie fixaţi sau prinşi în scaune pentru copii omologate, în funcţie de vârstă sau înălţime.

Astfel, minorii cu înălţimea de până la 135 cm, vor fi fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Minorii cu înălţimea de peste 135 cm, pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă ocupa unul din locurile din spate şi poarta centura de siguranţă pentru adulţi (reglată astfel încât  aceasta să nu treacă peste zona gâtului său a feţei) ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Aceste prevederi nu se aplică dacă minorul este transportat cu autovehicule destinate transportului public de persoane ori în autovehicule tip „taxi”, însă în aceste situaţii minorul în vârstă de până la 3 ani va trebui  să ocupe unul din locurile din spate şi să fie supravegheat de un adult, altul decât conducătorul auto.

AMENDA ÎNTRE 390 şi 487,5 LEI

„Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă (cele care nu sunt prevăzute cu centuri de siguranţă), iar cei peste 3 ani şi cu o înălţime de până la 150 cm pot fi transportaţi în aceste autovehicule doar dacă ocupa orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Excepţia privind autovehiculele destinate transportului public de persoane ori în autovehicule tip „taxi” operează şi în acest caz. Conform articolului 36 al. 1 indice 2 din OUG 195/2002, obligaţia de a se asigura că minorii poarta centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate revine conducătorului auto”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Vrancea.

În caz de nerespectare a acestei obligaţii conducătorul auto este sancţionat cu amendă în valoare de 4-5 puncte amendă , respectiv între 390 - 487.5 lei, dar  şi aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Mai puteţi citi:

Atenţie, şoferi! Riscaţi amenzi grave dacă nu le puneţi copiilor centura de siguranţă

La sfârşitul lunii septembrie vor intra în vigoare o serie de modificări făcute de Ministerul Administraţiei şi Internelor Codului Rutier. Una dintre ele prevede o amendă usturătoare pentru şoferii care transportă copiiifără centura de siguranţă sau care nu sunt ţinuţi în scaune speciale omologate.

Modificare în Codul Rutier/ Şoferii scapă de amendă dacă nu poartă centura de siguranţă!

Depăşirea cu cel mult 20 km/h a vitezei maxime admise, folosirea telefoanelor fără dispozitiv hands-free, nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers şi nepurtarea centurii de siguranţă, nu vor mai fi pedepsite decât cu avertisment scris, conform unei legi adoptate de Senatul României.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite