Caz unic în România: primar anchetat penal după ce a refuzat să plătească repararea unor străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Nicolaş, primarul oraşului Odobeşti FOTO Ştefan Borcea
Daniel Nicolaş, primarul oraşului Odobeşti FOTO Ştefan Borcea

Edilul şi alţi trei funcţionari sunt acuzaţi de abuz în serviciu după ce au refuzat să deconteze lucrări pentru care Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a făcut plăţile necesare încă din luna noiembrie. Lucrările respective au fost recepţionate, însă edilul invocă acum că nu-s făcute cum trebuie.

Daniel Nicolaş, primarul oraşului Odobeşti şi alţi trei funcţionari publici din aparatul său de specialitate s-au ales cu plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea din partea patronului firmei Izoterm Construct SRL, reprezentată de Marian Bontaş. 

Edilul şi oamenii săi sunt acuzaţi de abuz în serviciu, în legătură cu refuzul primăriei de a deconta sumele pentru o lucrare făcută în oraş, respectiv pentru reparaţiile făcute câtorva străzi.

Patronul firmei spune că pentru lucrările finalizate în toamna anului trecut, derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi administraţiei a avizat, în noiembrie anul trecut, decontarea facturii în valoare de 243.000 lei. Primăria nu a mai virat însă banii în conturile firmei, deşi se făcuse recepţia lucrării.

„Fără nicio justificare, fără niciun argument, UAT Odobeşti a refuzat efectuarea plăţii, păstrând în mod nelegal aceste fonduri alocate de minister în conturile UAT Odobeşti. Astfel, faţă de gravele încălcări săvârşite de funcţionarii din cadrul UAT Odobeşti, faţă de modul nelegal de gestionare a fondurilor publice, faţă de împovărarea bugetului UAT Odobeşti cu obligaţii suplimentare constând în dobânzi, majorări de întârziere, penalităţi la plată prin refuzul nejustificat de a achita la termen contravaloarea facturii fiscale acceptată la plată şi care, în mod corect a fost înregistrată în evidenţele UAT Odobeşti în vederea achitării, vă solicităm să dispuneţi efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, urmând a ne constitui parte civilă”, potrivit administratorului firmei Izoterm.

Banii returnaţi la Minister

Mai mult decât atât, primarul oraşului a decis să returneze banii pentru lucrare la Ministerul Lucrărilor Publice, fapt care l-a determinat pe patronul firmei să-i facă plângere şi să calculeze dobânzi şi penalităţi de aproape 24.000 de lei în plus faţă de suma stabilită prin contract.

„Astfel, faţă de gravele încălcări săvârşite de funcţionarii din cadrul UAT Odobeşti, faţă de modul nelegal de gestionare a fondurilor publice, faţă de împovărarea bugetului UAT Odobeşti cu obligaţii suplimentare constând în dobânzi, majorări de întârziere, penalităţi la plată prin refuzul nejustificat de a achita la termen contravaloarea facturii fiscale acceptată la plată şi care, în mod corect a fost înregistrată în evidenţele UAT Odobeşti în vederea achitării, vă solicităm să dispuneţi efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, urmând a ne constitui parte civilă”, se menţionează în plângerea depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. 

Patronul a mai sesizat şi Corpul de Control al Prim-Ministrului, dar şi Camera de Conturi Vrancea.

Cum se apără primarul

Primarul oraşului Odobeşti se apără şi spune că el nu a făcut decât să respecte legea, fiind nemulţumit de calitatea lucrărilor efectuate de firmă.

„Cu toate societăţile care prestează servicii în oraşul nostru avem acelaşi tratament, respectăm procedurile şi standardele de calitate. Cu firma Izoterm avem un litigiu pentru că nu şi-a respectat obligaţiile contractuale, se află în întârziere şi nu a efectuat lucrările la calitatea solicitată. Aparatul de specialitate al Primăriei a respectat procedurile legale ad-litteram. Este vorba de bani publici, iar firma respectivă trebuie să execute lucrările conform condiţiilor de calitate, conformitate şi eligibilitate ale tuturor documentelor. Banii au venit de la minister, dar, pentru că nu au fost toate în regulă, au fost trimişi înapoi, conform legii. Nu am cunoştinţă de existenţa unei plângeri penale, dar este dreptul fiecăruia să facă ce vrea”, potrivit primarului oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş.

Firma amintită a executat în ultimii ani mai multe lucrări pe raza oraşului Odobeşti, în baza unor contracte semnate cu Primăria, însă este pentru prima oară când se ajunge la un astfel de conflict. 

Vă recomandăm şi:

Spitalul care şi-a închis porţile de două ori în şapte ani. „Nu mai avem medici“

FOTO Baza sportivă de 140.000 de euro făcută de fratele lui Marian Oprişan în oraşul Odobeşti stă nefolosită de un an şi jumătate

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite