Un liceu din Vrancea i-a pus pe tavă unui primar 18 hectare, pentru familia lui. Cum au trecut terenurile de la comunişti la noii capitalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În locul unei plantaţii viticole a apărut una pomicolă FOTO: Ştefan Borcea
În locul unei plantaţii viticole a apărut una pomicolă FOTO: Ştefan Borcea

Motivând că a fost singurul ofertant, Consiliul de Administraţie al liceului a aprobat arendarea terenului către firma administrată de Marcel Nicolaş, fratele primarului din Odobeşti, Gheorghe Nicolaş. Firma a defrişat deja suprafeţele şi implementează un proiect cu fonduri europene.

Liceul de Agricultură şi Industrie Alimentară Odobeşti este unul dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ preuniversitar din Vrancea, cu o tradiţie de aproape 120 de ani.

Aici a existat o şcoală de viticultură cunoscută în ţară, unde au studiat personalităţi ilustre în domeniu, dacă ar fi să ne raportăm doar la una dintre ele, regretatul academician Valeriu D. Cotea, supranumit şi „Patriarhul Vinului“.

Acest liceu cu profil agricol a avut în perioada interbelică, în proprietatea sa, mai multe suprafeţe de teren, care foloseau drept bază de practică pentru elevii ce ieşeau de pe băncile scolii cu o meserie. Respectivele terenuri luate  cu japca de statul comunist au revenit în proprietatea unităţii de învăţământ abia în anul 2003, când printr-un titlu de proprietate liceul şi-a redobândit suprafeţele de care a fost deposedat, respectiv 9,35 hectare de teren arabil şi 11,46 hectare de vie.

Terenuri arendate pe sume modice

Cu un învăţământ agricol în declin, cu elevi tot mai puţini în şcoală, acest teren obţinut în baza legilor proprietăţii ar fi putut însemna relansarea acestui domeniu al educaţiei, aşa cum era odată, când elevii plecau din şcoală direct în producţie, iar unitatea de învăţământ beneficia de pe urma practicii agricole, în urma valorificării produselor muncite de elevi.

odobesti nicolas liceu

Nu s-a întâmplat acest lucru, iar terenurile au fost arendate unor societăţi comerciale care se ocupau de cultivarea pământului. Aşa se face că în anul 2004 întreaga suprafaţă de vie a fost dată în arendă cunoscutei firme de vinificaţie „Vincon“, iar în anul 2011 terenul arabil a fost dat societatea „Agromilcovia“, în schimbul unei plăţi oarecum modice, dar legale, după cum ne-au explicat atât conducerea liceului, cât şi administratorii firmelor (600 kg de grâu/hectar, transformat în bani la preţul cu care se vând cerealele pe piaţa liberă).

Directoarea liceului, Adela Corina Agafiţei, ne-a declarat că în anul 2018, „Vincon“ a mai dorit să lucreze doar 2,80 hectare de vie, solicitând rezilierea contractului de arendă pentru restul suprafeţei, iar cealaltă firmă a cerut rezilierea pentru întreaga suprafaţă.

„În situaţia creată, unitatea şcolară a solicitat Primăriei Odobeşti sprijin în popularizarea, prin afişarea la sediul acesteia, a unui anunţ privind arendarea terenurilor agricole. În urma anunţului, SC Domeniile Green Garden SRL Odobeşti a înaintat o ofertă de arendare a 18,01 hectare, din care  9,35 hectare de arabil şi 8,66 de vie. Fiind unica ofertă de arendare, Consiliul de Administraţiei al unităţii şcolare a aprobat arendarea suprafeţelor“, ne-a precizat Adela Corina Agafiţei, actualul director al liceului.

Firma a defrişat 8,66 hectare cu viţă-de-vie

SC Domeniile Green Garden este firma pe care o administrează Marcel Nicolaş, nimeni altul decât fratele primarului oraşului Odobeşti, Gheorghe Nicolaş (foto), fiind de notorietate în localitate că cei doi controlează împreună foarte multe afaceri.

odobesti nicolas liceu

Noul arendaş a venit ulterior cu un act adiţional la contractul de arendă prin care s-a convenit defrişarea celor 8,66 hectare cultivate cu viţă-de-vie, motivându-se  gradul ridicat de deteriorare. Pe această suprafaţă, SC Domeniile Green Garden a plantat pomi fructiferi, graţie unui proiect cu fonduri europene. Managerul liceului ne spune că atunci când s-a încheiat contractul de arendă nu era în funcţie şi că nu ştie perioada pe care se întinde înţelegerea, nici valoarea stabilită prin contract.

Nici administratorul Nicolaş nu a dorit să ne spună care este durata contractului, şi nici banii pe care îi plăteşte liceului pentru că se foloseşte de suprafeţele sale. În niciun caz nu poate fi vorba de o perioadă scurtă, ştiind că o plantaţie pomicolă intră pe rod abia după cinci-şase ani şi nimeni nu şi-ar permite să rişte un contract dacă nu este pe termen lung. Din informaţiile obţinute de „Adevărul“ pe surse, contractul se întinde până în anul 2045. 

odobesti nicolas liceu

„Nu îmi aduc aminte, cred că e vorba de 20 de ani. Nu ştiu nici sume, dar, decât nimic, pentru liceu este o sumă având în vedere că plantaţia este în al doilea an şi nu am niciun beneficiu. Cum plătesc toţi, aşa plătesc şi eu", ne-a declarat Marcel Nicolaş, administratorul Sc Domeniile Green Garden Odobeşti.

În momentul de faţă, Primăria din Odobeşti derulează un amplu proiect, în valoare de aproape patru milioane de lei, care vizează dotarea şi echiparea bazei de practică a Liceului de Agricultură şi Industrie Alimentară, inclusiv cu utilaje agricole.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Primăria face un schimb de teren cu familia omului de afaceri Ion Martiş

Familia viceprimarului Gabriel Necula a concesionat 60 de hectare de teren la Vizantea Livezi. În afacere a fost băgat la înaintare tatăl edilului din Focşani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite