Cărţi valoroase donate Arhivelor Naţionale Vrancea de profesorul focşănean Vasile Petrache

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Vasile Petrache
Profesorul Vasile Petrache

Profesorul a donat 35 volume referitoare la istoria modernă şi contemporană a României, provinind atât din achiziţii proprii, cât şi cărţi dăruite de fiica sa, Doina Lemny şi de ginerele Ştefan Lemny, oameni de ştiinţă şi cercetători în cadrul unor instituţiilor culturale din Paris.

Profesorul de istorie focşănean Vasile Petrache a donat Serviciului Judeţean Vrancea al Arhivelor Naţionale mai multe volume de istorie, extrem de valoroase.

“Ajuns în pragul vârstei de 90 de ani, dar încă preocupat de cunoaşterea şi respectarea periplului istoric al poporului nostru, a făcut o donaţie de carte de istorie bibliotecii documentare a Serviciului Judeţean Vrancea al Arhivelor Naţionale. Întrebat despre determinarea gestului său, venerabilul profesor ne-a mărturisit că întreaga-i viaţă a avut două mari iubiri : familia şi cărţile", a precizat Bogdan Dodaru, documentarist la Arhivele Naţionale Vrancea.

“Familia, atât cât mi-a mai rămas, îmi este mereu apropae, dar mai mult cu sufletul, deoarece atât pentru fiica mea, Doina Lemny, cât şi pentru soţul ei, Ştefan, destinul a ales ca loc de împlinire profesională o altă ţară decât cea în care s-au născut. Ambii lucrează în cadrul unor importante instituţii culturale din Paris şi sunt autorii unor lucrări despre viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi, respectiv familia Cantemireştilor. Cărţile însă nu m-au lăsat niciodată singur. Mereu mi-au fost aproape şi din recunoştinţă pentru statornicia lor şi pentru clipele de desfătare spirituală pe care mi le-au oferit, deosebit de preţioase după ce soţia mea a plecat după strămoşi, m-am gândit să le găsesc un cămin, pentru când va fi ca şi eu să le părăsesc. Aşa am ales să donez câteva zeci de volume pentru fondul documentar al Serviciului Judeţean Vrancea al Arhivelor Naţionale, cu speranţa că, acolo, vor putea contribui la îmbogăţirea spirituală a celor ce vor găsi răgazul să le răsfoiască filele îngălbenite de vreme”, a spus profesorul Vasile Petrache.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite