Calitatea aerului din județul Vrancea, monitorizată cu senzori care detectează nivelul de poluare

0
Publicat:

Vrancea este primul județ în care se montează senzori performanți de monitorizare a calității aerului în toate orașele. La ora actuală, parametrii monoxid de carbon, ozon, dioxid de sulf, dioxid de azot mai sunt monitorizați la standard înalt doar în alte trei orașe din țară, București, Brașov și Ploiești.

Vrancea este primul județ unde se montează senzori de monitorizare FOTO: Adevărul
Vrancea este primul județ unde se montează senzori de monitorizare FOTO: Adevărul

Începând din această lună, vrâncenii vor putea cunoaște mai bine calitatea aerului din județ.

Cinci senzori pentru monitorizarea calității aerului au fost montați la finalul lunii septembrie în toate cele cinci orașe din județ, respectiv Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, ca parte a unei campanii de conștientizare a populației cu privire la nivel real al calității aerului, derulată de Consiliul Județean Vrancea.

Fiecare dintre cei cinci senzori urmărește un total de 10 parametri importanți ai calității aerului, inclusiv materia particulelor, monoxid de carbon, ozon, dioxid de sulf, dioxid de azot și este capabil să detecteze chiar și cele mai mici modificări ale compoziției aerului înconjurător.

La ora actuală, parametrii monoxid de carbon, ozon, dioxid de sulf, dioxid de azot mai sunt monitorizați la standard înalt doar în alte trei orașe din țară, București, Brașov și Ploiești. Stații de măsurare a calității aerului există, din 2012, în toate rașele mari ale țării, însă aparatura este depășită tehnic, datele sunt de mult erori eronate, iar mulți dintre senzori s-au defectat și nu au mai fost înlocuiți.

„Odată cu creșterea numărului de autovehicule, de șantiere de construcții, a cantității de gunoaie arse, poluarea devine un subiect care ne preocupă din ce în ce mai mult și pe noi, vrâncenii. Consiliul Județean Vrancea continuă campania de informare despre impactul poluării asupra sănătății oamenilor, cu scopul de a reduce și preveni pe viitor comportamentele care duc la creșterea nivelului de poluare și de a îmbunătăți calitatea vieții vrâncenilor. Montarea acestor senzori performanți de măsurare a calității aerului în cele cinci orașe este o premieră în județ. Cu ajutorul lor vom avea date locale care ne vor permite pe viitor să cunoaștem mai bine calitatea aerului și să luăm măsuri adecvate pentru îmbunătățirea acesteia”, a precizat Cătălin Toma, președintele CJ Vrancea.

Indicatorii raportați de fiecare senzor pot fi verificați în timp real pe platforma digitală www.aercuratvn.ro.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite