„Baronul drumurilor“ în judeţul lui Oprişan: Victor Roman a pus monopol pe lucrările de asfaltare din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Roman (stânga) o duce bine în Vrancea baronului Oprişan
Victor Roman (stânga) o duce bine în Vrancea baronului Oprişan

Deputatul PSD Victor Roman este un apropiat al baronului Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

Aproape necunoscut până în anul 2004, Victor Roman (52 de ani) a devenit rapid unul dintre cei mai prosperi reprezentanţi ai mediului de afaceri din judeţul Vrancea.

„Tentaculele“ lui Roman sunt întinse şi în afara judeţului, graţie lucrărilor obţinute exclusiv din fonduri publice. Prin societăţile sale Roman Impex SRL şi Eco Rino SRL, anul trecut Victor Roman a derulat contracte cu statul în sumă de aproape nouă milioane de euro.

29 de primării din Vrancea, dar şi câteva din judeţele Galaţi şi Bacău au apelat la serviciile firmelor sale pentru lucrări de asfaltări şi amenajări de drumuri.

Din Vrancea, administraţia care a contribuit cel mai mult la profitul societăţilor lui Roman este Primăria Panciu, aflată în colegiul său de deputat, care doar în 2012 i-a oferit lucrări de 14 milioane de lei, adică peste trei milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană pentru modernizarea unor străzi în oraş.

Alte primării din Vrancea care i-au adus câştiguri frumoase firmei lui Victor Roman sunt Vînători, Gologanu, Corbiţa, Adjud, Rugineşti, Homocea, Pufeşti, Tănăsoaia, Ploscuţeni. 

1

Omul de afaceri vrâncean a încheiat contracte avantajoase şi în Bacău, acolo unde Consiliul Judeţean i-a încredinţat reabilitarea unui drum judeţean, dar şi în oraşul Oneşti, unde derulează lucrări de trei milioane de euro.

CIFRELE DE AFACERI S-AU DUBLAT

Roman este cunoscut în judeţ ca fiind un apropiat al „baronului“ Marian Oprişan. Cifrele de afaceri ale firmelor sale din domeniul construcţiilor de drumuri au sporit substanţial de la un an la altul. Dacă în anul 2005 cifra de afaceri a uneia dintre firmele sale, SC Roman Impex, care avea 129 de angajaţi, se situa la 9,7 milioane de lei, în doi ani cifrele s-au dublat şi au crescut până la 24 de milioane de lei în prezent, cu acelaşi număr de angajaţi. 

I-A LĂSAT FIRMA IUBITEI LUI

Tot de numele lui Victor Roman se leagă şi firma Sotirex Bacău, care are un punct de lucru la Adjud, firmă pe care a condus-o înainte de a deveni consilier judeţean în anul 2004.

Din această firmă s-a retras pentru a nu se afla în incompatibilitate. La cârma societăţii a lăsat o fostă angajată, Angela Munteanu, care-i este în prezent iubită. 

2

Cei doi au o relaţie pe care nu o ascund, dar de care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) nu s-a putut lega atunci când averea deputatului a fost luată la puricat pe vremea când era consilier judeţean şi aproba lucrări pe bandă rulantă pentru firma partenerei sale.

ANI s-a autosesizat în martie 2012, cu privire la faptul că Roman nu ar fi respectat regimul juridic al conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, dar a scăpat.

„Agenţia Naţională de Integritate nu a făcut altceva decât să confirme o stare de fapt deja existentă şi anume că nu m-am aflat în conflict de interese şi în incompatibilitate, conform legilor în vigoare“, spune deputatul Victor Roman.

3

De când a ajuns deputat, firma Sotirex a avut şi mai mult de câştigat din fondurile judeţene. În primele nouă luni din 2013, Consiliul Judeţean Vrancea şi primării din judeţ i-au atribuit direct, fără licitaţie, lucrări de peste 10 milioane de lei, profitându-se, fireşte, de creşterea pragului la 100.000 de euro pentru achiziţiile
directe. 

MILIONAR SPONSORIZAT

Deputatul Victor Roman este un tip extrem de discret în viaţa de zi cu zi, dar şi în Parlament, acolo unde a cuvântat doar o singură dată de la tribună, atunci când a depus jurământul.

În schimb,  are un noroc extraordinar la bani, în declaraţia sa de avere pe 2012 completată în luna iunie a acestui an figurând şi trei donaţii primite de la trei persoane fizice, în sumă de 120.000 de euro.

Pe lista „sponsorilor” figurează un patron de abator din colegiul său, pe nume Constantin Pavel, care i-a dăruit deputatului său în anul electoral 2012 suma de 25.000 de euro, un om de afaceri din comuna Slobozia Ciorăşti, Stan Sima, care a fost generos şi a scos din buzunar 55.000 de euro, dar şi o simplă funcţionară a Primăriei Adjud.

1

Mihaela Ciocan, salariată la serviciul de taxe şi impozite, acolo unde deputatul plăteşte dările pentru afacerile pe care le are în Adjud,  i-a donat lui Victor Roman 40.000 de euro, în condiţiile în care, în declaraţia ei de avere, funcţionara figurează ca extrem de modestă. Adică nu are casă, nu are terenuri, nu are depozite bancare şi trăieşte din salariul modest de funcţionar, care nu se ridică la mai mult de 1500 de lei pe lună. În schimb, are un credit de 60.000 de euro. Astfel că donaţia pare cel puţin ciudată. Mihaela Ciocan nu a dorit să vorbească cu presa despre donaţia sa.

Victor Roman deţine în municipiul Adjud şi în comuna Rugineşti 40 de hectare de teren arabil. Deputatul are un teren de 1000 mp la malul Mării Negre, în staţiunea Costineşti, dar şi un imobil în suprafaţă de 850 mp la Adjud, unde domiciliază.

Mai puteţi citi:

Oprişan pompează bani publici în firma prietenei deputatului Victor Roman

Firmele deputatului de Vrancea Victor Roman atrag ca un magnet fondurile europene

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite