ANI: Consilierul Judeţean Constantin Guguianu, incompatibil din cauza funcţiei de la Casa de Pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Integritate a constatat că Guguianu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26.05.2009-02.12.2009, întrucât a deținut simultan atât funcţia de Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Vrancea, cât și pe cea de Director coordonator la Casa Județeană de Pensii Vrancea.

În urma verificărilor efectuate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), inspectorii de integritate au constat că actualul consilier judeţean PSD Constantin Guguianu a exercitat funcţia de director coordonator la Casa Judeţeană de Pensii Vrancea în baza unui contract de management, care este asimilat contractului individual de muncă.

"Conform art. III, alin. (9) din Ordonanța de Urgență nr. 37/22.04.2009, respectiv, art. IV, alin. (9) din Ordonanța de Urgență nr. 105/6.10.2009, pe perioada executării contractului de management, persoanele care ocupă funcții dintre cele prevăzute la alin. (3) li se aplică prevederile art. 70, 71, 79, 94-96 și 111-114 din cartea I, titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, de unde rezultă faptul că persoanelor care execută un contract de management în cadrul instituțiilor publice le sunt opozabile prevederile cuprinse în Legea nr. 161/2003, ce privesc regimul juridic al incompatibilităților, conflictelor de interese, precum și celelalte norme și principii generale aplicabile funcționarilor publici", se arată în comunicatul ANI.

Guguianu contraatacă

În replică, Constantin Guguianu este hotărât să atace decizia ANI în instanţă şi acuză autoritatea de practici politice.

„Această constatare a ANI este o aberaţie ilegală pe care o voi contesta în instanţă pentru că eu atunci nu eram funcţionar public. ANI mănâncă o grămadă de bani şi nu se ocupă de problemele serioase. Face acestea politic. Probabil eu am fost mai rău în campania electorală", ne-a declarat acesta.

Mioara Lazăr a pierdut prima bătălie cu ANI

Într-o situaţie similară se află şi directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Mioara Lazăr, consilier local la Focşai din partea PD-L. Aceasta a pierdut însă prima luptă în instanţă.

„Am atacat decizia în instanţă pentru că am hârtie la mână că nu sunt funcţionar public şi mi-a fost respinsă acţiunea de către Curtea de Apel Galaţi ca fiind nefondată. Sunt suprinsă pentru că la Curtea de Apel Braşov, directorului de AJOFM, şi el consilier, i-a fost admisă acţiunea şi este în aceeaşi situaţie ca mine. Aştept comunicarea în scris de la Galaţi să fac recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Oricum eu voi rămâne la AJOFM că acum suntem puşi să dăm concurs pentru a deveni funcţionari publici şi să renunţăm la unul din posturi. Renunţ la consiliul local", ne-a spus Lazăr.
Potrivit prevederilor art. 49, alin. (3) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, republicată, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective".

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite