Amintiri despre deportarea evreilor din Focşani şi Odobeşti, într-o dezbatere de Ziua Holocaustului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Milioane de evrei au murit în lagărele naziste
Milioane de evrei au murit în lagărele naziste

Casa de Cultură ”Constantin C. Giurescu”, cu sprijinul Comunităţii Evreieşti din Focşani, în parteneriat cu Liceul Tehnologic şi Liceul Teoretic din localitate comemorează joi, 9 octombrie, ora 11, la Sinagoga din Odobeşti, Ziua Holocaustului din România.

Despre eveniment vor vorbi prof. Nelu Taman de la Liceul Tehnologic, prof. Constanţa Giurcan, de la Liceul Teoretic ”Duiliu Zamfirescu”, Mircea Rond – preşedintele Comunităţii Evreieşti din Focşani şi cercetătorul Bogdan Dogaru, autorul lucrării ”Evreii din Odobeşti. File de istorie”.

Pe 9 octombrie 1941 a demarat deportarea în masă a evreilor din Bucovina şi Moldova, inclusiv din fostul judeţ Putna, în speţă din Odobeşti, Focşani şi alte localităţi ale judeţului, în Transnistria, de unde mulţi nu s-au mai întors.

Lucru puţin cunoscut astăzi şi ignorat de contemporani, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, în Focşani şi Odobeşti au fost înfiinţate ghettouri pentru a deporta populaţia evreiască din centrele celor două localităţi spre periferie.

Evenimentul de la Odobeşti are ca scop şi aducerea în actualitate a momentelor mai puţin fericite din istoria României pentru ca aceste episoade triste să nu se mai repete.


 

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite