Amânare de o săptămână în dosarul lui Marian Oprişan. Judecătorul se va pronunţa pe 5 februarie în dosarul "Căprioara"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan
Marian Oprişan

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan (PSD) şi subordonaţii săi nu şi-au aflat astăzi sentinţele în dosarul de corupţie, după ce judecătorul a decis să amâne cu o săptămână pronunţarea.

Magistratul Lucian Buta a amânat cu o săptămână pronunţara în dosarul lui Marian Oprişan, anunţul făcându-l la finalul şedinţei de judecată de astăzi. Probabl, judecătorul a vrut să-şi ia o marjă de timp pentru a citi cele 173 de pagini de concluzii scrise depuse de baronul de Vrancea în apărarea sa.

Marian Oprişan nu a fost prezent în sală, fiind reprezentat doar de avocat.

Învinuirile în „Dosarul Căprioara”: abuz în serviciu, utilizarea în alte scopuri a banilor de la stat, fals şi uz de fals, cu un prejudiciu adus la buget de 1,9 milioane de dolari.

Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, vicepreşedintele Mircea Diaconu, care a decedat în 2012, Valeria Teodorescu, fostul director al Direcţiei Economice, Ion Costeanu,  fostul director al Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fostul şef al Serviciului Drumuri şi Poduri din cadrul Direcţiei Tehnice, toţi din cadrul CJ Vrancea, şi Valeriu Iacob, diriginte de şantier, sunt cei şase inculpaţi din dosarul de corupţie ”Căprioara”.

Totul a pornit în anul 2004, când Consiliul Judeţean Vrancea a primit de la Guvernul Năstase 1,9 milioane de dolari pentru balastarea a 41 de drumuri comunale. Lucrările au fost atribuite unor firme neeligibile, după cum au arătat procurorii DNA, conduse de afacerişti apropiaţi de baronul Oprişan, care au prosperat în perioada guvernării Năstase şi mai prosperă şi astăzi, firme care şi-au încasat banii, dar care ori nu au lucrat deloc pe respectivele drumuri, ori au lucrat prost.

Deşi „Dosarul Căprioara” a ajuns pe masa magistraţilor în 2006, după o anchetă a DNA, termenele s-au oprit, tot de atunci, la prima instanţă, Judecătoria Cluj-Napoca. În tot acest timp, baronul, dar şi zecile de martori din dosar, printre care primari, prefecţi, poliţişti şi oameni de afaceri, au găsit diverse tertipuri pentru a amâna judecata: de la „amnezie” la neîndeplinirea sarcinilor de serviciu sau speculaţii juridice.

Cum s-a plimbat dosarul

„Dosarul Căprioara” a fost trimis la instanţă în data de 5 iulie 2006, dar a suportat nenumeroase amânări. În primul an, mai exact până pe 17 noiembrie 2007, dată la care magistraţii Judecătoriei Focşani au decis restituirea dosarului pentru refacerea urmăririi penale, decizie respinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu s-a judecat nimic. Motivele: chichiţele avocăţeşti de genul: „solicitarea de termen pentru angajare de avocaţi”.

În paralel, după ce procurorii DNA şi-au dat seama că judecarea dosarului nu are şanse la Vrancea, au solicitat strămutarea la o altă instanţă, cauza fiind trimisă la Tribunalul Cluj, în martie 2008.
În 29 octombrie acelaşi an, avocatul lui Marian Oprişan, celebrul apărător al politicienilor, Gheorghiţă Mateuţ, a invocat o excepţie de neconstituţionalitate, lucru admis de judecători, iar cauza a ajuns la Curtea Constituţională a României, care a respins, însă, solicitarea apărătorului.

După încă un an, procesul s-a reluat, de data aceasta la Judecătoria Cluj-Napoca, dar pentru puţin timp. Şi de data aceasta a mai intervenit ceva: o problemă legată de competenţa teritorială, judecătorul declinându-şi, astfel, competenţa în favoarea Judecătoriei Focşani. Prin urmare, cauza se întorcea din nou în Vrancea, spre nemulţumirea procurorilor DNA, care au mai făcut o cerere de strămutare. În final, „Căprioara” s-a întors tot la Judecătoria Cluj.

Drumuri pietruite de afacerişti de partid

Unul dintre afaceriştii de partid care a luat bani pentru pietruirea drumurilor fără să facă nimic pe acele drumuri a fost Corneliu Prunache, care în Guvernarea Adrian Năstase, primea lucrări pe bandă rulantă, respectiv: ridicarea a nouă blocuri ANL, a şapte săli de sport, construirea sediului Casei de Sănătate, a Catedralei Focşani, plus lucrări de alimentare cu apă la şapte primării din Vrancea.

Potrivit procurorilor DNA, Corneliu Prunache (foto sus), administrator la S.C. AISPA STARS 95 S.A., a încasat de la Consiliul Judeţean Vrancea suma de 1,3 milioane de lei, în cadrul unui contract, având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 24,3 km. "Suma a fost ridicată în numerar, fără documente justificative, iar pentru decontarea lucrărilor acesta a întocmit în fals situaţii de lucrări şi facturi care atestau în mod nereal executarea lucrărilor, ", au arătat procurorii DNA în referatul de trimitere în judecată.

După aceeaşi reţetă, Vasile Mihăiuc, administrator la SC Utilaj Construct Service, Vasile Graur, patron la SC Top Media şi Vasile Bută, administrator la S.C. Podgoria Coteşti şi Iulian Cristian, administrator la S.C. Univers Nord, au încasat aproximativ 4,7 milioane de lei, întocmind, în schimb, situaţii de lucrări în fals pentru aproape 100 de kilometri de drumuri comunale.

În decursul cercetărilor, procurorii au descoperit că unele dintre firme nu aveau nici utilaje, nici angajaţi, cazul firmei Top Media, care nu avea nici măcar sediu, fiind relevant.

"Căprioara", cumpărată cu acte false

Un alt capăt de acuzare în dosarul lui Oprişan a fost şi modul în care s-a făcut achiziţionarea Complexului Turistic „Căprioara”, aflat la patru kilometri de Focşani, în jurul căruia baronul şi familia lui deţin opt hectare de teren.

Oprişan este învinuit că a alocat ilegal, fără avizele necesare de la CJ, nu mai puţin de 1,7 milioane de lei, pentru achiziţia complexului, întocmind şi o adresă falsă, prin care cerea 300.000 de lei din fondul de rezervă al Guvernului, bani utilizaţi tot pentru achiziţia complexului.

Rechizitoriul mai arată că, în perioada 2003-2005, Oprişan ar fi folosit hotelurile "Rucăr" din Soveja şi "Hanul dintre Vii" din Câmpineanca, aflate în patrimoniul CJ Vrancea, pentru organizarea unor acţiuni de protocol în valoare de 520.000 RON. "Potrivit legii, acesta nu putea să finanţeze respectivele locaţii, decât introducându-le în circuitul public", explică procurorii.

Conform calculelor anchetatorilor, prejudiciul creat Ministerului Transporturilor este de circa 1,5 milioane de euro, cel creat bugetului CJ Vrancea se ridică la aproximativ 600.000 de euro, iar cel creat in dauna Guvernului ajunge la circa 75.000 de euro.

Mai puteţi citi:

Dosarul „Căprioara“. Oprişan susţine că are dosar la DNA, pentru că i-a stricat planurile lui Băsescu: „Mi-au făcut dosar penal, la ordinul filmat al lui Băsescu“

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan (PSD), susţine că s-a ales cu dosar la DNA la ordinul filmat al fostul preşedinte Traian Băsescu. Liderul PSD Vrancea a postat un filmuleţ pe pagina sa de Facebook, prin care arată cum, la solicitarea sa de a declara starea de urgenţă în Vrancea la inundaţiile din 2005, fostul preşedinte al ţării i-a transmis că are „o stare de urgenţă la PNA“.

Procurorul DNA din dosarul lui Oprişan cere închisoare cu executare pentru baronul de Vrancea. Judecătorul a respins o altă expertiză

Procesul de corupţie al lui Marian Oprişan se apropie de final, judecătorul urmând să se pronunţe după pledoariile învinuiţilor. Judecătorul a respins solicitarea inclupaţilor de a fi angajaţi alţi experţi pentru efectuarea unei noi expertize.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite