VIDEO Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. Valoarea prejudiciului se ridică la două milioane de euro

0
0

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, este suspectat de fapte de corupţie, alături de alţi şapte funcţionari publici.

Ion Prioteasa, şeful CJ Dolj, este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, Cristinel Iovam vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, este cercetat de abuz în serviciu contra intereselor publice, Dan-Radu Pappa, şeful Serviciului Urbanism şi arhitect şef în cadrul CJ Dolj este acuzat de abuz în serviciu, iar Ileana Măjină, şeful Serviciului Programe Europene, Luiza Constanţa Tulitu, directorul unităţii Medico-Sociale Bechet, dar şi Ileana Măricuţoiu, directorul Spitalului Dăbuleni, sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice.       

Procurorii DNA au stabilit că, Ion Prioteasa, a făcut de uz de autoritatea cu care a fost învestit şi beneficiind de sprijinul funcţionarilor publici din instituţia respectivă pe care acesta i-a numit în funcţiile respective, a intervenit în procedurile de atribuire a unor contracte, direcţionându-le către firmele agreate, în schimbul unui „comision” din valoarea contractelor.

VIDEO 

Ion Prioteasa,Cristinel Nicuşor Leonard Iovan şi Dan Radu-Pappa au acţionat astfel încât, prin crearea condiţiilor tehnice şi organizatorice favorizante, contractele privind modernizarea Aeroportului Craiova şi cel privind „Proiectarea şi execuţia punctului de operare aeromedicală SMURD” să fie atribuite unor firme agreate, aceleaşi în cazul celor două contracte. Folosindu-şi autoritatea, şeful Consiliului Judeţean Dolj i-a interzis şefului Biroului audit al instituţiei să consemneze într-un document oficial aspectele deficitare rezultate în urma unui control derulat în octombrie 2012.

Preşedintele CJ Dolj a primit o sumă de banii de la unul din acţionarii firmei care s-au ocupat de lucrărilor din cadrul proiectului „Consolidare, restaurare Palatul Jean Mihail – Muzeul de Artă Craiova” (proiect realizat, în parte, din fonduri europene). 

Procurorii DNA au mai stabilit că, Ion Prioteasa a colaborat cu Ileana Măjină, şeful Serviciului Programe Europene. Aceasta a făcut demersuri pentru interpunerea unei anumite firme în cadrul contractului de achiziţie a serviciilor de proiectare aferente obiectivului „Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră”, percepând în schimb o cotă procentuală din valoarea contractului de referinţă. Contractul de lucrări a fost direcţionat către firma agreată ca urmare a identificării unor criterii de descalificare a ofertelor depuse de alte societăţi comerciale interesate, în contextul în care, iniţial, oferta firmei favorizate a fost clasată pe locul al zecelea.

VIDEO 

Tot din dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Dan Radu Pappa şi Cristinel Nicuşor Leonard Iovan, au acţionat în vederea interpunerii unei anumite firme în cadrul activităţilor de proiectare premergătoare aprobării finanţării proiectului „Centrul Cultural Brâncuşi – centrul turistic interactiv”. Astfel, ultimii doi menţionaţi au procedat la refacerea (prin antedatare) a unei note justificative.

În scopul obţinerii unor avantaje, Ion prioteasa, Dan Radu Pappa şi Cristinel Nicuşor Leonard Iovan au atribuit unei anumite firme serviciile de proiectare aferente unui contract având ca obiect construirea unui corp administrativ la Unitatea medico socială (UMS) Bechet. Acest fapt s-a realizat şi în urma intervenţiei lui Dan Radu Pappa, susţinută de Cristinel Nicuşor Leonard Iovan la nivelul directorului UMS Bechet, învinuita Luiza-Constanţa Tulitu. Pe segmentul derulării execuţiei, aceasta din urmă a aprobat şi a avizat plăţi nejustificate solicitate de către constructor.Ion Prioteasa şi Ileana Măjină, în înţelegere cu reprezentantul unei societăţi comerciale, au acţionat pentru promovarea intereselor respectivei societăţi, în detrimentul obiectivelor circumscrise proiectului „Reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova”.

Ileana Măjină în schimbul favorizării societăţii a convenit cu reprezentanţii firmei ca aceştia să achiziţioneze, la preţuri supraevaluate, materiale de construcţii necesare executării lucrărilor, de la anumiţi furnizori la care învinuita avea un interes.

Din dispoziţia lui Prioteasa Ion, în proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj”, derulat în cadrul programului operaţional sectorial de mediu, Cristinel Nicuşor Leonard Iovan şi Ileana Măjină au făcut demersuri în sensul atribuirii unor contracte către firme aflate în sfera de influenţă a conducerii CJ Dolj. Există indicii în sensul că, în schimbul sprijinului acordat de funcţionarii publici din cadrul C.J. Dolj, învinuiţii Ion Prioteasa şi Ileana Măjină au primit o sumă de bani de la o persoana interesată.

La Spitalul Orăşenesc „Aşezăminte Brâncoveneşti” Dăbuleni, Secţia Bechet, la solicitarea expresă a lui Ion Prioteasa, directorul unităţii sanitare menţionate, Ileana Maricuţoiu, a înlesnit atribuirea directă a 14 contracte de prestări servicii unei anumite firme, prin „fragmentarea” lucrărilor, în scopul justificării procedurii de achiziţie directă. Există indicii că o parte a veniturilor realizate de societatea respectivă i-a revenit preşedintelui C.J. Dolj. 

În perioada 1 februarie 2013 – 7 august 2013, firmele controlate de o persoană apropiată de preşedintele CJ Dolj au adjudecat, prin achiziţie directă, o serie de contracte de lucrări la Şcoala specială „Sfântul Vasile”, la Spitalul Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti” Dăbuleni, la Spitalul Orăşenesc Filiaşi, la Şcoala specială „Sfântul Mina”.

În schimbul favorizării anumitor firme în cadrul procedurilor de atribuire şi executare de lucrări publice, la data de 29.08.2013, Luiza-Constanţa Tulitu a primit suma de 10.000 de euro, iar la data de 08.10.2013 Ileana Măricuţoiu a primit 20.000 de lei.

 

Mai citeşte şi:

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, lăsat să plece de acasă. Ion Prioteasa este suspectat de fapte de corupţie

Aranjamentele unui baron de Dolj pe banii UE

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, lăsat să plece de acasă. Ion Prioteasa este suspectat de fapte de corupţie

Mai multe - Craiova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite