Vânătoarea vinietelor de parcare la Craiova. Ce a făcut un şofer ca să scape de amenda poliţiştilor locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vinieta parcare

Craioveanul avea plătită vinieta de parcare, dar s-a trezit cu amendă acasă. Poliţiştii locali văzuseră maşina parcată în faţa blocului, fără a avea, însă, lipit pe parbriz autocolantul care atesta plata efectuată.

Tot mai mulţi craioveni acţionează autorităţile locale în judecată pentru că primesc acasă amenzi de sute de lei, pentru că nu au afişate vinietele în interiorul autoturismului, într-un loc vizibil din exterior. Majoritatea au câştigat procesele în instanţă. Magistraţii au considerat că amenzile sunt prea dure şi le-au înlocuit cu avertismente. 

Ultimul şofer amendat a povestit că avusese un accident, în urma căruia parbrizul său fusese distrus şi, implicit, autocolantul care-i permitea să parcheze pe domeniul public. Omul a mers la Primărie să-şi ia altul, dar funcţionarele i-au spus că trebuie să plătească din nou taxa de 40 de lei/an. "Am plătit-o din nou, dar am lipit-o pe parbriz cu scotch.Pe 3 decembrie am primit acasă un proces-verbal prin care fusesem amendat cu 500 de lei pentru că, la începutul lunii noiembrie, vinieta nu era lipită într-un loc vizibil, în autoturismul pe care îl ţineam în parcarea blocului. Dacă m-au căutat în baza de date, de ce n-au văzut că am plătit? I-am dat în judecată!", a declarat şoferul pentru Gazeta de Sud.

Ce au hotărât consilierii craioveni

Potrivit Regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcare, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 31/2017, vinieta de parcare este un timbru autocolant eliberat de Primăria Craiova, care atestă plata taxei de parcare. Achitarea acestei taxe dă dreptul deţinătorului/utilizatorului unui autoturism să staţioneze pe domeniul public al municipiului.

Vinieta, care are valoarea de 40 de lei/an, se poate achita anticipat până la 31 martie pentru persoanele înregistrate în baza de date a Direcţiei de Impozite şi Taxe a Primăriei (DIT) Craiova şi reprezintă costul staţionării unui autovehicul într-un loc public din oraş (mai puţin pe locurile din centru, unde s-a instituit parcarea cu plata prin SMS). Şi persoanele care nu au maşinile înregistrare la DIT Craiova au obligaţia procurării vinietei şi, mai nou, pot plăti această taxă şi prin SMS, cu titlul de „parcare ocazională“ (cost 1 leu pe zi sau 12 lei pe lună). Sancţiunea pentru persoanele care nu achită vinieta de parcare este cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, însă aceeaşi sancţiune se aplică şi celor care, deşi au achitat vinieta, nu au afişat autocolantul la loc vizibil. Pentru persoanele juridice, amenda este cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei.

Potrivit regulamentului, proprietarul unui autovehicul este obligat să afişeze vinieta în interiorul autoturismului, într-un loc vizibil din exterior.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite