Un craiovean a obţinut în instanţă îngheţarea cursului pentru creditul în franci elveţieni. Banca va trebui să îi dea înapoi sumele plătite în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un craiovean a câştigat în instanţă îngheţarea cursului pentru creditul în franci elveţieni
Un craiovean a câştigat în instanţă îngheţarea cursului pentru creditul în franci elveţieni

Magistraţii Judecătoriei Craiova au considerat abuzive clauzele contractuale privind riscul valutar din contractul reclamantului. Instanţa a dispus îngheţarea cursului pentru creditul în franci elveţieni la valoarea din momentul acordării.

Banca trebuie să îi înapoieze craioveanului sumele plătit în plus, dar şi dobânda de aproximativ 45.000 de lei. Sentinţa dată de magistraţii Judecătoriei Craiova nu este definitivă.

Instanţa a dispus: „Respinge,excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, Admite în parte acţiunea. Constată caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar inserate în contractul de credit nr. 97073650/16.11.2007 la art.1 pct.2, art.8 pct.1, art.9 pct.1 privind efectuarea plăţilor în moneda creditului şi suportarea de către consumator a diferenţelor de curs valutar. Constată nulitatea absolută a acestor clauze. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF- leu pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, urmând ca pârâtele să restituie reclamantului sumele plătite în plus de către acesta, respectiv 44.752,07 lei. Respinge ca neîntemeiată cererea privind denominarea în moneda naţională a plăţilor Admite în parte cererea şi obligă pârâtele să achite reclamantului dobânda legală la suma ce urmează a fi restituită, calculată de la data formulării acţiunii, respectiv 20.11.2014, până la momentul plăţii efective a debitului“, se arată în motivarea Judecătoriei Craiova.

Reprezentanţii Băcii Româneşti au declarat că vor forumula apel împotriva sentinţei date de Judecătoria Craiova.
 
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite