Statul român, „pus la zid” în cazul Sorinei, fetița din Baia de Aramă adoptată de o familie din SUA. Ce au decis judecătorii

0
Publicat:

Craiovenii Gabriel și Ramona Săcărin, părinții adoptivi ai Sorinei, au acționat în instanță statul român după ce un procuror a dispus confiscarea pașaportului fiicei lor pentru ca aceasta să nu poată părăsi țara. Cazul Sorinei a fost intens mediatizat în urmă cu patru ani.

Sorina Săcărin FOTO arhiva personală Gabriel Săcărin
Sorina Săcărin FOTO arhiva personală Gabriel Săcărin

În 2019, o fetiță în vârstă de opt ani a fost luată de către autoritățile române din casa unui asistent maternal din Mehedinți pentru a fi adoptată de o familie de români din SUA. Imaginile în care un procuror din Craiova s-a deplasat la Baia de Aramă și a luat-o cu forța pe Sorina pentru că asistenții maternali nu doreau să o lase să plece din casa lor au stârnit reacții dure la vremea respectivă.

Cazul a fost intens mediatizat, iar multe televiziuni i-au prezentat pe soții Săcărin ca pe un adevărați monștri. Aceștia au fost acuzați că au înfiat-o pe Sorina pentru a o trafica sau pentru a-i preleva organele. 

Când familia adoptivă a vrut să plece în America împreună cu fetița pe care tocmai o înfiase, procurorul Mihaela Iorga Moraru de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a solicitat lucrăturilor de la Serviciul de Pașapoarte Dolj să rețină documentul emis pe numele minorei. Într-un final, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a constatat că s-a comis un abuz fără precedent, așa că soții Săcărin au reușit să o ducă pe Sorina în America.

Fetița are acum 12 ani, iar viața ei s-a schimbat complet. Învață foarte bine, studiază pianul și vioara, de asemenea este implicată în numeroase proiecte. 

Când a plecat din țară, Gabriel Săcărin a declarat că va da în judecată statul român pentru tot ceea ce s-a întâmplat. Și s-a ținut de cuvânt. 

Familia Săcărin, despăgubiri de 120.000 euro

Magistrații de la Tribunalul București au fost cei care au judecat cauza și au dispus ca statul român să plătească despăgubiri fiecărui părinte în parte, dar și fetiței căreia i s-a încălcat dreptul la libera circulație.

Admite în parte cererea de chemare în judecată şi obligă pârâtul să plătească: – reclamantului Săcărin Gabriel suma de 50.000 euro, echivalentul în lei la data plăţii la cursul BNR, cu titlu de daune morale. Reclamantei Săcărin Ramona Elena suma de 50.000 euro, echivalentul în lei la data plăţii la cursul BNR, cu titlu de daune morale. Reclamantei Săcărin Sorina suma de 20.000 euro, echivalentul în lei la data plăţii la cursul BNR, cu titlu de daune morale. Respinge în rest cererea de chemare în judecată ca nefondată. Obligă pârâtul la plata către reclamanţi a sumei de 4.760 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat”, se arată în hotărârea Tribunalului București.

Decizia instanței nu este definitivă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite