Secretele lui Solomon. Cum împărţea bani, în birou, „primarul filantrop” săracilor care-i ajungeau la inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonie Solomon a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. FOTO: Arhiva ”Adevarul”
Antonie Solomon a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. FOTO: Arhiva ”Adevarul”

Antonie Solomon, condamnat vineri, 20 septembrie, la trei ani de închisoare, a fost numit de presa din Craiova, dar şi de cetăţenii oraşului, ”primarul filantrop”. Fostul edil a ridicat în localitatea Leamna o biserică pentru enoriaşi, iar în anul 2006 i-a ajutat cu bani din propriul buzunar pe sinsitraţii din comuna doljeană Cârna.

Antonie Solomon, condamnat, vineri, la trei ani de puşcărie în dosarul ”Mită de la PIC”, s-a făcut remarcat în Craiova prin tot felul de episoade financiare controversate. Fostul primar al Craiovei a demarat lucrările primei biserici din localitatea Leamna, în anul 2005, însă niciodată nu a vrut să spună la cât s-a ridicat valoarea investiţiei.

”Nu banii contează, ci ceea ce va rămâne aici. Banii, azi îi ai, mâine nu-i mai ai. Am spus întotdeauna că nu sunt nici sfânt, nici înţelept, dar, purtând un nume de sfânt, am dat denumirea bisericii după acest mare calugar. În acest sat, nu a existat biserică de când se ştiu oamenii. Cu mortul mergeau kilometri întregi, până în satele vecin”, spunea Solomon, în anul 2005.

Bani pentru nevoiaşi 

Antonie Solomon obişnuia să scoată bani din buzunar pentru persoanele care aveau probleme. Cei care îi treceau pragul biroului de la Primărie şi reuşeau să îl înduioşeze cu povestea tristă de viaţă nu plecau niciodată cu mâna goală de la Solomon. ”A ajutat, de-a lungul anilor, sute de persoane. La unii le-a plătit chiria, pe alţii i-a ţinut în facultate şi le-a plătit studiile. Ştiu că le-a dat bani şi sinistraţilor din Cârna, în anul 2006”, a spus fostul consilier al edilului.

Solomon, primarul proiectelor grandioase

Antonie Solomon, care a primit trei ani de puşcărie cu executare, pentru luare de mită în formă continuată şi fals intelectual, a intrat imediat în atenţia opiniei publice şi prin proiectele grandioase pe care le-a dezvoltat în perioada în care a ocupat fotoliul de primar. Sunt de notorietate controversele publice, din vremea respectivă, legate de banii cheltuiţi de primar pentru o fântână muzicală din oraş. Aceasta a costat nici mai mult nici mai puţin de 800.000 de euro.

A împrumutat oraşul 

Un alt proiect grandios marca Antonie Solomon a fost modernizarea centrului Craiovei. Lucrările au costat 8 milioane de euro, însă, pentru a asigura fondurile necesare investiţiei, Primăria Craiova a contractat un împrumut de 70.000.000 de lei, de la BRD.

Potrivit anchetatorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în perioada februarie-martie 2006, Solomon ar fi primit, în mai multe tranşe, suma de 40.000 de euro de la Cornel Penescu, pentru a emite o autorizaţie de construcţie ilegală. Anterior, cererea de autorizaţie de construcţie fusese respinsă de funcţionari din cadrul Primăriei Craiova, întrucât exista un litigiu pe rolul instanţelor judecătoreşti.  

De asemenea, procurorii arată că, „la data de 9 noiembrie 2006, Solomon Antonie a primit de la un acţionar principal al SC PIC SA Piteşti suma de 10.000 euro, pentru ca, în calitate de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova, să înlesnească aprobarea unei cereri privind asigurarea transportului public până în zona unde era amplasat hipermarketul PIC Craiova”.  

Antonie Solomon a fost arestat preventiv din 3 martie 2010 până pe 8 septembrie 2010, când s-a decis judecarea acestuia în starea de libertate. De asemenea, în februarie 2008, procurorii au pus sechestru pe suma de 50.000 de euro, aparţinându-i lui Solomon, pe motiv că reprezenta obiectul infracţiunii de corupţie, din totalul de 200.000 euro identificaţi şi ridicaţi cu prilejul efectuării percheziţiei la domiciliul lui fostului edil.

Mai citeşte 

Recursul în dosarul „Mita de la PIC” se judecă astăzi. Antonie Solomon a fost condamnat la 3 ani de închisoare

VIDEO Condamnat la trei ani de detenţie, Antonie Solomon s-a predat Poliţiei: „Nu mă voi mai întoarce în viaţa publică”

Antonie Solomon către procuror: "Ştiu că nu dumneata m-ai arestat. Te-au pus alţii"

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite