„Reginei Serelor“ din Craiova trimisă în judecată pentru fraudarea fondurilor UE. Procesul a fost amânat până la sfârşitul lunii mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Schutz a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupţie

Maria Schutz a fost trimisă în judecată de procurorii DNA-Craiova pentru fapte de corupţie. „Reginei Serelor“ este acuzată de fraudarea fondurilor europene.

Maria Schutz este acuzată că a obţinut ilegal, prin firma SC IZAMAR SRL, fonduri europene în valoare de 919.473 de lei. Maria Schutz, Ionică Bădoi, Mihaela Bunciu şi Alexandru Cercel, au fost trimişi în judecată în stare de libertate de procurorii DNA. Procesul se află pe rol la Tribunalul Dolj, iar magistraţii au stabilit un nou termen pentru data de 27 mai.

Maria Schutz în calitate de administrator la SC IZAMAR SRL l-a determinat cu intenţie, pe inculpatul  Ionică Bădoi să semneze, în calitate de administrator al S.C. IZAMAR S.R.L., cererea de plată pe suprafaţă şi declaraţiile de suprafaţă aferente, pe care ulterior le-a înregistrat şi depus la APIA – Centrul Judeţean Dolj, cunoscând că acestea nu reflectau realitatea. „Concret, 2.000 ha din suprafaţa totală de 3.943,93 ha. înscrisă în cererea de plată nu se aflau în exploatarea S.C. IZAMAR S.R.L., nefiind deţinute cu titlu valabil de aceasta. În continuare, inculpata Maria Schutz a determinat-o pe fina sa, Mihaela Bunciu, inspector superior în cadrul APIA – Centrul Judeţean Dolj, să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, nerespectând în mod repetat prevederile înscrise în Manualul de instrucţiuni generale aferente Sistemului Integrat de Administrare şi Control (IACS)“, se arată în comunicatul DNA.

A fost modificat sistemul informatic

Mihaela Bunciu a fost nevoită să modifice în sistemul informatic, suprafeţele declarate de societate prin cererea de plată, întrucât existau existau diferenţe între suprafeţele declarate. Astfel au fost diminunate unele parcele, astfel încât suprafaţa declarată să coincidă cu suprafaţa determinată şi, prin urmare să fie emisă o decizie fără sancţiuni. Inspectorul superior din cadrul APIA a accesat aplicaţia electronică folosind parolele de autentificare ale unora dintre colegii săi. „După ce s-a asigurat că sistemul informatic nu mai poate detecta erori sancţionabile, la data de 20.07.2008, inculpata Mihaela Bunciu a listat formularul P1 – Raport de control administrativ, prin care se atesta că datele referitoare la dosarul fermierului S.C. IZAMAR S.R.L. nu prezintă erori în sistemul informatics. Ulterior, dosarul a fost preluat de inculpatul Cercel Dan Alexandru, desemnat cu efectuarea celui de-al doilea control administrativ, care a confirmat, acţiunile executate cu încălcarea reglementărilor legale de către inculpata Bunciu Mihaela, fără să fi verificat corespondenţa dintre valorile suprafeţelor menţionate ca declarate de fermier cu cele consemnate de acesta în declaraţia ataşată cererii de plată“, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA au stabilit că, societatea S.C. IZAMAR S.R.L. a unor fonduri europene în sumă de 919.473,61 lei (echivalentul a 274.953 euro), din care 655.377,82 lei (echivalentul a 195.980 euro) a reprezentat plată SAPS – FEGA, iar 264.095,79 lei (echivalentul a 78.973 euro) a reprezentat o plată FEADR. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj.

Maria Schutz a fost condamnată anul trecut în luna mai de Tribunalul Bihor la 12 ani de închisoare cu executare. Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe „Regina Serelor“ pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. Judecătorii Curţii de Apel Oradea au desfiinţat sentinţa dată de prima instanţă.  
 
„Regina Serelor“ a intrat în anul 2002 puternic în afaceri în domeniul agriculturii. Maria Schutz a brevetat imediat după ce a pus mâna pe active ale statului pe o metodă proprie de a scoate profit. Aşa s-a întâmplat în cazul Orser Oradea şi Sere Codlea, procurorii DNA descoperind că afacerista a folosit aceeaşi metodă în ambele societăţi.


 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite