Poliţia Craiova, în cazul proprietarului celebrei maşini Audi cu număr anti-PSD: „N-a fost nici amendat şi nici nu s-a întocmit pe numele său un dosar penal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informaţia potrivit căreia proprietarul autoturismului Audi cu număr anti-PSD ar putea fi subiectul unui dosar penal deschis de poliţiştii din Craiova a fost infirmată de către oficialii instituţiei.

Proprietarului deja celebrei maşini Audi înmatriculată în Suedia cu numărul preferenţial "MUIEPSD" a ajuns vineri, 27 iulie, în Craiova. Şoferul a parcat în faţa Primăriei Craiova, a plătit taxa de parcare, apoi a început să facă filmuleţe pe care le-a postat pe reţelele de socializare.
 

"Cea mai căutată maşină din România este aici, în Craiova. Tocmai ce am fost somat de Poliţia Locală să ocup doar un loc de parcare. Carmen Dan a pus un întreg arsenal să oprească această maşină, iar acum este în Craiova", a spus şoferul pe o reţea de socializare.

Pe de altă parte, în cursul zilei de sâmbătă, 28 iulie, un site local din Craiova a publicat un articol cu titlul "S-a terminat cu haiducia! Numerele controversate ale maşinii care a făcut turul României intră sub incidenta legii româneşti. Poliţiştii doljeni, primii care îi întocmesc dosar penal".

Informaţia, care a fost preluată ulterior şi în presa centrală, este infirmată de oficialii Poliţiei Craiova. Actele şoferului cu pricina au fost într-adevăr verificate de poliţişti craioveni. Conform mai multor surse judiciare, poliţiştii craioveni au verificat inclusiv în baza de date a autorităţilor suedeze dacă autoturismul are înregistrat numărul de înmatriculare respectiv. Imediat după ce au primit confirmarea, şoferul a fost lăsat să plece fără să se ia vreo măsură împotriva sa. "Proprietarul maşinii la care faceţi referire nu a fost nici amendat şi nici s-a întocmit pe numele său un dosar de urmărire penală", a declarat Cosmin Grădinaru, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.

Circulara transmisă de IGPR - ce au răspuns suedezii

Pe data de 28 iulie, la o zi după ce şoferul maşinii cu numere anti-PSD a fost oprit la Craiova, Inspectoratul General de Poliţiei Române a transmis tuturor inspectoratelor de poliţie judeţene o adresă în care se menţionează: "Având în vedere notificările privind autoturismul marca Audi A5...., se impune analizarea întrunirii elementelor constitutive infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 334, alin. 4. din Codul Penal, în situaţia depistării în trafic".
 

”Se prevede că numere de înmatriculare mai sus menţionate sunt valabile doar pe teritoriul naţional al acestui stat şi nu sunt valabile pe teritoriul altor ţări. Totodată, în aplicaţia EUCARIS numărul de înmatriculare permanent al autoturismului de mai sus este RSD059”, au transmis oficialii MAI către toate inspectoratele de poliţie judeţene, Brigada Autostrăzi şi Direcţia Generală de Poliţie a municipiului Bucureşti.

Datorită faptului că circulara trimisă de la Bucureşti către inspectoratele locale a ajuns pe data de 28 iulie, la o zi după plecarea din Craiova a proprietarului autoturismului Audi, poliţiştii doljeni n-au avut temeiul aplicării unor eventuale sancţiuni sau a deschiderii unui dosar penal.

Oficialii Poliţiei Române au ataşat în circulară şi un răspuns pe acest subiect atribuit Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională: ”Vă informăm asupra faptului că Poliţia Română poate solicita ca plăcuţele de înmatriculare în cauză să fie îndepărtate, iar în locul acestora să fie montate plăcuţele de înmatriculare comune. Plăcuţele de înmatriculare personalizate sunt valabile doar pe teritoriul naţional şi nu sunt valabile pe teritoriul altor state, în condiţiile în care acestea nu permit în mod specific acest lucru”.

Surse judiciare susţin că informaţiile transmise în circulara Poliţiei Române sunt interpretabile şi că, dacă proprietarul maşinii Audi ar fi amendat în alte oraşe din ţară, acesta ar putea să conteste sancţiunea şi ar avea şanse mari să obţină câştig de cauză.
 

Imagine indisponibilă

Unul dintre localnicii care au venit să pozeze maşina i-a plătit şoferului parcarea prin SMS, pentru a vedea daca sistemul Primăriei Craiova funcţionează. Sistemul i-a transmis automat că poate parca timp de o oră, în faţa instituţiei locale.

CraiovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite