La Craiova se va construi cel mai scump Spital Regional din ţară. Ce se va întâmpla cu Spitalul de Urgenţă care stă să cadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Regional va avea 821 de paturi şi va costa 538 de milioane de euro. Din această sumă, 50 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru consolidarea clădirii Spitalului de Urgenţă, care are mari probleme la structura de rezistenţă. Două din cele 10 etaje ar putea fi demolate.

Prezentă la Craiova, Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că, în ciuda discuţiilor de până acum, Spitalul Regional Craiova se va construi. „Spitalul se va face. Au fost câteva întârzieri, pentru că au fost ceva probleme legate de locaţie. Consultanţii au dorit extinderea, mutarea, rotirea fostei locaţii, astfel încât a fost nevoie de o nouă hotărâre de guvern pentru a se stabili amplasamentul exact. Asta a dus la întârzieri în elaborarea PUZ-ului, care era absolut necesar pentru întocmirea studiului de fezabilitate. De aceea, au fost unele discuţii, nelinişti, dar pot să vă spun cu certitudine că cererea de finanţare pentru acest spital va fi depusă la Bruxelles până la finele anului, odată cu cererile de finanţare pentru spitalele din Iaşi şi Cluj“, a declarat ministrul Sănătăţii.

Spitalul Regional Craiova se va ridica pe terenul de 27 de hectare de pe Centura de Nord. Este unul dintre cele trei spitale pentru construirea cărora Uniunea Europeană a alocat, în total, suma de 150 de milioane de euro. Dacă spitalul de la Iaşi va costa circa 382 de milioane de euro (inclusiv TVA), cel de la Cluj va ajunge la 377 de milioane de euro, la Craiova suma totală va fi 538 milioane de euro. „Valoarea integrală a proiectului, aici incluzând şi utilităţile, dotările, partea de pregătire a proiectului şi partea de reabilitare a ceea ce va rămâne la spitalul judeţean după mutarea unui anumit număr de paturi la spitalul regional, repet, a unui anumit număr de paturi, este cuprinsă în această sumă totală de 538 de milioane de euro, dintre care 75 de milioane de euro TVA, 30 de milioane de euro utilităţile necesare funcţionării spitalului şi 300 de milioane de euro construcţia şi dotarea“, a declarat ministrul Pintea.

Spitalul de Urgenţă Craiova are mari probleme la structura de rezistenţă

Ministrul Sănătăţii a precizat, însă, că o parte din suma de 538 de milioane de euro va merge către actualul Spital de Urgenţă Craiova, cel mai mare din Regiune: "Spitalul are probleme la structura de rezistenţă. În cazul unui cutremur unitatea medicală ar putea suferi grave modificări. 50 de milioane de euro din totalul de 538 de milioane alocaţi noului spital regional se vor îndrepta către lucrările pentru consolidarea spitalului din Craiova", a spus Sorina Pintea. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a precizat, la rândul său, că se ia în calcul ca două din cele 10 etaje ale spitalului să fie demolate şi apoi să se treacă la consolidarea structurii. Decizia finală se va lua, însă, după ce va fi finalizată ultima expertiză solicitată de Minister.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite