FOTOGALERIE Festivalul Zaibărului, în oraşul lui Amza Pellea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oltenii se dreg cu zaibăr şi praz  la festival
Oltenii se dreg cu zaibăr şi praz la festival

 Băileştenii se petrec la sfârşitul săptămânii cu vestitul vin negru şi cu bucate tradiţionale. Oltenii sunt aşteptaţi în patria lui Nea Mărin să dea viaţă Festivalului Zaibărului şi să îşi umple cămările cu fructele, legumele şi conservele ce vor împânzi centrul Băileştiului.

„Caravana zaibărului“ porneşte sâmbătă, 22 octombrie, pe străzile oraşului. Băileştenii vor fi anunţaţi toată dimineaţa printr-o staţie de amplificare, montată pe o maşină, că e rost de mare sărbătoare şi de petrecere de pomină. Cât e ziua de lungă va fi şi muzică, pentru ca oamenii să simtă că au parte de distracţie.

 Şi cum festivalul are loc în plină toamnă el vine însoţit de bogăţia recoltelor obţinute anul acesta de băileşteni, dar şi de agricultorii din restul judeţului. Tot ce-i mai bun în cămara olteanului va fi şi la standurile organizate de Ziua Recoltei. De la gogoşari, ardei şi gogonele, până la varză şi conopidă murate, la funii de usturoi şi iuţică înşirată pe aţă. Nu va lipsi bunătatea de brânză de oaie şi de capră, lăudată de toţi cei care s-au înfruptat din ea. La loc de cinste va fi vestitul zaibăr, de găsit îbn mai toate pivniţele băileştenilor.

Festivalul Zaibărului
Festivalul Zaibărului
Festivalul zaibărului 2010

Click AICI pentru a vedea imagini de la ediţia de anul trecut a festivalului

Zaibăr şi bucate

Gospodinele îi vor pofti pe localnici să guste din preparatele lor, pregătite ca pentru o expoziţie cu ştaif şi stropite cu vinul lui Nea Mărin. Gurmanzii vor avea de ales între pastramă cu mămăliguţă, cârnăciori olteneşti, mititei la grătar, sărmăluţe în foi de varză, asezonate cu smântână şi ardei iute, raci umpluţi sau dovleac copt. Prima seară se va încheia cu un spectacol folcloric susţinut de formaţiile artistice ale Caselor de Cultură din Băileşti, Plopeni şi Drăgăneşti-Olt.

Duminică, 23 octombrie, feciori în straie populare, împreună  cu un toboşar şi ajutaţi de-o portavoce, vor anunţa  vizita la casa Memorială Amza Pellea, unde se sfinţeşte şi degustă zaibărul, precum şi concursurile pentru titlurile de „cel mai bun zaibăr“, „cel mai mare fir de praz“, „cel mai vârstnic participant“, „cel mai frumos stand“ şi „cea mai originală reţetă“. Cortina peste Festivalul Zaibărului o vor trage soliştii şi dansatorii ansamblurilor folclorice de la Breaza, Plopeni, Curtişoara şi din Băileşti.

Zaibăr din plin

Băileştenii îi asigură pe oltenii dornici să le treacă pragul oraşului că vin s-a făcut din plin. Potrivit primarului Costel Pistriţu, producţia de vin a fost foarte bună, chiar mai bună decât cea de anul trecut.

„Dacă în 2010 oamenii au strâns 200 de kilograme de struguri,  acum putem spune că s-a dublat“, a zis edilul.

Bine stau lucrurile şi în privinţa recoltelor, localnicii garatând că tot ce pofteşti al Ziua Recoltei în Băileşti găseşti.   Chiar şi elevii au de gând să fie gazed primitoare. Tineri de la Grupul Şcolar „Ştefan Anghel“ prezenta preparate culinare făcute chiar de ei.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite