EXCLUSIV Sorina şi părinţii ei adoptivi au pierdut avionul spre America. Cum au fost blocaţi la Aeroportul Otopeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabi, Ramona şi Sorina Săcărin au ales să zboare spre America prin compania Tarom. Zvonul că părinţii adoptivi şi fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă se află în Aeroportul Otopeni s-a împrăştiat cu repeziciune printre angajaţi. „De ce nu ne permiteţi să plecăm?”.

UPDATE Declaraţia lui Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv al Sorinei, despre incidentele de la Aeroportul Otopeni: “Zborul original era cu Turkish Airlines. Am pierdut, din păcate, avionul pentru că, în cazul Sorinei, controlul la Paşapoarte a durat mult mai mult. Le-am arătat toate documentele, inclusiv hotărârile judecătoreşti definitive, executorii. Ceream explicaţii, dar nu puteau să-mi dea. Am chemat avocaţii, am sunat la Consulatul American, mi se părea ireal ce se întâmpla. După ce am pierdut avionul, cei de la Turkish Airline au spus ca aveau bilete pentru ora 21.00, ora României, şi ne-au schimbat biletele. Noi, însă, nu puteam aştepta atât de multe ore cu Sorina în aeroport şi am ales să mergem cu compania Tarom. Am luat bilete pentru Frankfurt şi acolo am găsit bilete pentru Newark NJ, cu Lufthansa. Aşa am ajuns, in sfârşit, acasa”.

ERATĂ: Dintr-o eroare de documentare, reporterii adevarul.ro au inserat în articolul iniţial informaţia potrivit căreia oficialii Tarom le-au cerut scuze soţilor Săcărin pentru situaţia creată. Acest lucru nu s-a întâmplat în realitate, reprezentanţii companiei neavând nicio vină pentru întârzierea cauzată de verificarea documentelor. 

Ştirea iniţială:

Au fost momente groaznice pentru soţii Săcărin duminică dimineaţa, 21 iulie, pe Aeroportul Otopeni. Când au ajuns în filtrele din aeroport şi au înaintat documentele lor şi ale Sorinei pentru a fi verificate, toţi angajaţii au început să se agite. Le-au fost controlate bagajele la sânge, iar actele le-au fost ridicate pentru o verificare „mai amănunţită”.

Gabriel Săcărin a întrebat în repetate rânduri „De ce nu ne permiteţi să plecăm?”, dar nu a primit niciun răspuns. Până la urmă, avionul spre Statele Unite în care ar fi trebuit şi ei să fie a decolat.
 

Soţii Săcărin au reuşit să-şi păstreze calmul şi au cumpărat alte bilete de avion. Două ore mai târziu, cei doi părinţi şi fiica lor au reuşit să plece spre America.

Soţii Săcărin au părăsit România la exact o lună după ce Sorina, fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă, a fost luată cu forţa de un procuror din casa fostei asistente maternale. Pentru cetăţenii româno-americani, ultima lună a fost una plină de procese. Toate instanţele le-au dat câştig de cauză şi au respins, rând pe rând, cererile formulate de procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie. Bogdan Licu a încercat să obţină o ordonanţă preşedinţială prin care să se interzică plecarea Sorinei din ţară, a încercat să suspende executarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi să fie revizuit dosarul de adopţie internaţională, dar nu a reuşit. Cererile lui Licu au fost de fiecare dată catalogate de magistraţi ca fiind „neîntemeiate”.

Apropiaţii familiei Săcărin spun că cei doi soţi au trăit un adevărat coşmar în ultima lună. 

„Nu a fost deloc uşor pentru ei. S-au spus atâtea bazaconii despre ei. Gabi a vrut să cedeze la un moment dat, dar Ramona s-a opus. Ea spunea mereu că nu ar putea să mai doarmă liniştită dacă şi-ar abandona copilul, dacă ar lăsa în voia sorţii un copil pe care ea putea să-l salveze. Asta nu înţeleg românii noştri. Că există şi astfel de oameni. România este ţara unde oamenii te judecă şi atunci când vrei să faci bine. Este atât de urât ce s-a întâmplat. Ei, din fericire, au plecat, dar noi rămânem în ţară să plătim incompetenţa autorităţilor”, a declarat unul dintre prietenii lui Gabriel Săcărin.

Chiar dacă Ramona, Gabriel şi Sorina Săcărin au plecat în America, în ţară procesele continuă. Avocatul familiei Şărămăt, familia din Baia de Aramă care a crescut-o pe Sorina aproape 7 ani, a cerut anularea adopţiei internaţioale la Tribunalul Dolj. 

Totodată, soţii Săcărin au formulat plângeri penale împotriva procurorilor de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care, în opinia lor, au reţinut paşaportul Sorinei fără niciun drept. În plus, părinţii adoptivi au solicitat ca autorităţile vinovate să le plătească salariile şi cazarea în România pe toată perioada în care au fost ţinuţi, fără voia lor, în ţară. 

Ultima oră

Sorina şi părinţii adoptivi au ajuns în Statele Unite ale Americii. Din momentul în care a păşit pe tărâmul Statelor Unite ale Americii, fetiţa din Baia de Aramă a devenit oficial cetăţean american.

CraiovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite