Distrigaz refuză să plătească preţul vieţilor luate. Află din ADS ce s-a întâmplat după explozia care a zguduit Craiova în urmă cu cinci ani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întregul oraş a fost zguduit în dimineaţa zilei de 26 ianuarie 2006 de explozia punctului termic din Lăpuş. Foto: GDS
Întregul oraş a fost zguduit în dimineaţa zilei de 26 ianuarie 2006 de explozia punctului termic din Lăpuş. Foto: GDS

Familia muncitorului de la Regia de Termoficare decedat în explozia din Lăpuş îşi caută şi astăzi dreptatea în instanţă. Compania franceză GDF Suez, cea care a preluat Distrigaz, nu a plătit până în prezent niciun leu familiei Ibinceanu, deşi se judecă cu cei trei de peste patru ani.

Am găsit-o trebăluind în curtea unui atelier al Regiei de Termoficare, acolo unde muncea, înainte de explozia care i-a curmat viaţa, şi soţul ei. Stela Ibinceanu îşi aminteşte şi acum de dimineaţa fatidică a zilei de 26 ianuarie 2006, în urma căreia a ajuns să se zbată în mizerie. „Nu am ştiut nimic până în momentul în care m-a sunat sora mea, să îmi zică. Nu mă anunţase nimeni că s-a întâmplat ceva cu Dănuţ. Am alergat într-un suflet acolo, dar deja îl luaseră, îl duseseră la spital”, a povestit femeia. Câteva zile mai târziu, pe 1 februarie, Dănuţ Ibinceanu, în vârstă de 44 de ani, se stingea pe patul de spital, în ciuda eforturilor făcute de medici.


De atunci, viaţa femeii nevoită să crească singură doi copii s-a transformat într-un adevărat calvar. Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a stabilit că vinovată de producerea accidentului în urma căruia punctul termic din cartierul craiovean Lăpuş, în incinta căruia se afla la muncă Dănuţ Ibiceanu, este Distrigaz Sud. Anchetatorii au spus la vremea respectivă că explozia s-a produs din cauza unei fisuri la conductă de gaze a cărei durată de funcţionare expirase de mulţi ani. În 2007, femeia s-a constituit parte civilă într-un proces contra companiei, cerând atât daune morale şi materiale în valoare de 300.000 de lei, cât şi o alocaţie lunară din partea companiei pentru ea şi copii. N-a primit până în prezent niciun leu. Femeia susţine că, după tragedie, a fost nevoită să se mute la părinţi, în comuna Apele Vii, şi de atunci face naveta zilnic la Craiova. Trăiesc din câteva sute de lei, cât reprezintă salariul de femeie de serviciu la Termoficare şi alocaţiile copiilor.


Se zgârcesc la câteva sute de lei lunar


Stela Ibinceanu a câştigat în 2008 procesul împotriva Distrigaz Sud, reprezentată astăzi de compania GDF Suez Energy. Femeii şi copiilor săi i-au fost acordate despăgubiri de 35.000 pentru înmormântare şi pomenile ulterioare şi 50.000 de lei daune morale. În plus, femeia ar fi urmat să primească 500 de lei lunar pe tot parcusul vieţii din partea companiei, iar copiii săi câte 500 de lei lunar până la majorat. „Cei de la Distrigaz ne-au spus că, de fapt, alocaţia de 500 de lei era pentru toţi trei, când în hotărâre scrie clar, negru pe alb, că sunt bani acordaţi fiecăruia dintre ei. Ne judecăm în continuare”,a spus Tanţa Geanămu, mama femeii.

Află ce spun reprezentanţii GDF Suez despre procesul cu familia Ibinceanu mâine, din săptămânalul ADS. Publicaţia apare la toate chioşcurile de ziare din oraş, conţine dezvăluiri, reportaje şi poveşti impresionante de viaţă şi costă 1,4 lei!

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite