Cum se pregăteşte grădina de legume în ianuarie. „Puteţi începe cu salata verde, ceapa şi usturoiul. Printre ele, tomatele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeie muncind în solar FOTO Adevărul
Femeie muncind în solar FOTO Adevărul

Chiar dacă este iarnă, pasionaţii de agricultură ştiu că în ianuarie sunt multe de făcut. Este luna în care se face un calendar al culturilor, se procură seminţele, îngrăşămintele şi se face o schiţă a plantării legumelor, în cazul grădinilor cu suprafeţe mici. Inginerul Dan Mateiaşi explică de ce este importantă luna ianuarie pentru agricultori.

În luna ianuarie, gospodarul trebuie să-şi programeze culturile, iar apoi să-şi procure seminţele.

"Seminţele trebuie duse la un laborator pentru a se stabili dacă sunt sau nu de calitate. Astfel, şansele unei recolte bune sunt mult mai mari", spune inginerul Dan Mateiaşi, din comuna doljeană Moţăţei.  

Dacă aveţi o suprafaţă de teren nu foarte mare, trebuie să faceţi o schiţă şi să stabiliţi cu exactitate cu ce culturi începeţi şi cum le veţi intercala. "Chiar dacă aveţi o grădină mică, puteţi face în aşa fel încât să asociaţi culturile astfel încât să aveţi roade tot anul. De exemplu, puteţi începe cu salata verde, ceapa şi usturoiul. Printre ele, puteţi pune tomatele. Roşiile, dar şi ceapa o puteţi asocia şi cu varza, mazărea şi fasolea cu gogoşarul şi aşa mai departe. Nu trebuie uitate ierburile aromatice pe care le puteţi planta printre legume, ele având un rol important şi în alungarea multor insecte dăunătoare", spune inginerul.

Dacă aveţi culturi de toamnă, în luna ianuarie trebuie să le verificaţi, iar dacă observaţi că s-a acumulat apă trebuie obligatoriu s-o evacuaţi. Un alt sfat ar fi să pregătiţi răsadniţele pentru a semăna varza timpurie şi conopida timpurile.

Legumicultorii care au sere trebuie şi ei să înceapă igienizarea acestora şi eventualele reparaţii. Tot în luna ianuarie, dacă doriţi o cultură forţată, puteţi începe plantatul în sere a tomatelor şi ardeiului.

CraiovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite