Cum a fost convins deținutul sinucigaș din Craiova să deschidă ușa apartamentului. „Nu a fost ușor, ne puteam aștepta la orice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce fiica deținutului suna la 112 și spunea că tatăl său amenință că se aruncă de la etajul 7, angajații Penitenciarului Pelendava din Craiova îi anunțau pe polițiști că un deținut condamnat la 16 ani de închisoare pentru omor a evadat.

FOTO / Prison Info
FOTO / Prison Info

 Paul Nicolae Tenoşeanu, de 53 ani, primise permisiunea de a ieși din penitenciar pentru 24 de ore. Marți, 26 iulie 2023, la ora 12, trebuia să fie înapoi în celulă. 

Când au aflat că deținutul pentru care se întocmiseră deja documentele de evadare amenință că se omoară, angajații Penitenciarului s-au deplasat imediat la blocul unde aflaseră că este Paul Nicolae Tenoşeanu.

Bărbatul se baricadase într-un apartament la etajul 7 și spunea că va sări pe fereastră pentru că nu vrea să mai meargă în pușcărie.

La fața locului era deja un negociator de la ISU. Ulterior a ajuns și negociatorul SAS. Zona era împânzită de polițiști de la IPJ Dolj, dar și de polițiști de la Penitenciarul Palendava. În fața blocului, pompierii de la ISU instalaseră deja o saltea pneumatică.

Mai bine de o oră au durat negocierile. 

Conform sindicaliștilor de la Penitenciarul Pelendava, comisarul șef Daniel POPESCU, polițist de penitenciare, fost membru DPIR  în cadrul IPJ, "a avut un rol determinant", fiind cel care a reușit să-l convingă pe deținut să deschidă ușa.

Comisarul șef  Daniel Popescu, polițist de penitenciar, în timpul negocierii FOTO / Prison Info
Comisarul șef Daniel Popescu, polițist de penitenciar, în timpul negocierii FOTO / Prison Info

"Nu a fost ușor, ne puteam aștepta la orice. Din fericire, negociatorul SAS a realizat importanța cooptării în echipa de negociere a unui ofițer de la Penitenciar. Comisarul Popescu a fost cel care a reușit să-l convingă. I-a spus că nu e bine ce face, că este păcat să-și ia viața, că fiica lui este însărcinată, așteaptă un copil, iar el trebuie să aibă grijă de nepoți. A fost momentul în care deținutul a deschis ușa", a declarat unul dintre polițiștii prezenți la fața locului.

Cine este Paul Nicolae Tenoşeanu

În anul 2011, toată presa italiană vorbea despre un român care omorâse o bătrână de 84 de ani ce era paralizată. Paul Nicolae Tenoşeanu a ucis-o cu o lovitură la jugulară pe Concetta La Farciola, în casa sa din Ortona, provincia Chieti, Italia. Crima a avut loc pe data de 20 mai 2011.

Românul, alintat “Bebe” era unul de-al casei în familia Concettei La Farciola. Îl ajuta la câmp pe fiul bătrânei care îi permisese să locuiască într-o casă situată la câţiva kilometri de a sa. În ziua crimei, Tenoşeanu luase prânzul cu ei în locuința în care bătrâna era la pat, bolnavă de mai multe luni. Dimineața se prezentase devreme la muncă, apoi a fost invitat, aşa cum deseori se întâmpla, să ia prânzul. După ce a mâncat a plecat împreună cu stăpânii casei la muncile câmpului. Apoi, după ce s-a îmbătat, s-a reîntors în locuința în care era bătrâna singură. Ar fi luat un cuțit din sertarul de la bucătărie şi a ucis-o pe bătrână cu o lovitură în jugulară, după ce a deschis gazele", scrie Gazeta Românească la un an după comiterea crimei. 

La sosirea carabinierilor, românul s-a baricadat în casă, amenințând că aruncă imobilul în aer.

Militarii au spart ușa, dar Tenoseanu a sărit de la balcon de la etajul al doilea şi şi-a rupt un picior. Cu piciorul rupt, a ajuns la garaj pentru a lua mașina fiului victimei. Nu a reușit să o pornească, a coborât şi s-a luat la bătaie cu carabinierii, care au reușit cu greu să-l încătușeze. Românul a spus că a comis fapta pentru că fiul bătrânei nu voia să-i facă contract de muncă", a mai menționat sursa citată.

Procurorul de caz italian a cerut 30 de ani de închisoare pentru românul criminal, dar instanța a dispus 16 ani de detenție. 

În urma evenimentul de marți, Paul Nicolae Tenoşeanu a fost transferat de la Penitenciarul Pelendava la Penitenciarul de Maximă Siguranță.

Bărbatul ar trebui să rămână după gratii până pe data de 20 mai 2027.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite