Craiova: Oltenii au primit colindul căluşarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii au împânzit Piaţa Mihai Viteazul din Cetatea Banilor, curioşi să vadă dansatorii şi să le audă strigătura 

Căluşari vestiţi în toată Oltenia „pun pe fugă relele şi fac loc binelui“ an de an, în fiecare Duminică a Rusaliilor. Din Dolj, Vâlcea şi Sibiu s-au adunat astăzi în Piaţa Mihai Viteazul cete întregi la Alaiul Căluşului Oltenesc, eveniment pus la cale de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. Primii care au încins jocul căluşului au fost sătenii din Potmelţu, comuna Coţofenii din Dos. Le-au urmat cei din Goieşti, Şimnicu de Sus, Giurgiţa, şi oaspeţi veniţi de mai departe, din Agnita Sibiului şi din Vâlcea.

„E sărbătoare mare şi dacă nu o respectăm dăm de belea. Asta spunem noi prin ce facem nu de acum, ci de când mă ştiu eu şi am 55 de ani“, zise nea Petre, fost vătaf al căluşarilor din Coţofeni, care şi-a lăsat acum feciorul să îndrume ceata. Îşi luase cu el şi-o pungă de plastic, pe post de traistă, plină cu pelin, pe care craiovenii s-au grăbit să o golească, dând fiecare un bănuţ pentru un fir, ca să aibă noroc.

„Pelinul goneşte duhurile rele din casă, iar bătrânii se încing cu el ca să scape de durerile de spate. E bine să fie pus şi în apa în care se spală rufele“ spune Niculina Munteanu, care nu i-a scăpat o clipă din ochi pe căluşari.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite