Craiova: De 75 de ani, alungă boala jucând Căluşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Veleanu, în vârstă de 89 de ani, este unul dintre cei mai pricepuţi căluşari ai Olteniei. În fiecare an, de Rusalii, bătrânul din Giurgiţa merge cu ceata lui să-i colinde pe oameni.

Vestitul căluşar al Giurgiţei, Nicolae Veleanu, ajuns acum la aproape 89 de ani, n-are stare când vine Duminica Rusaliilor şi ştie că e de mers cu ceata la colindat înspre binele sătenilor. Uită de boală şi de necazuri căci hazul îi e mai tot timpul aproape, pune mâna pe ciumag şi se „înhăitează“ cu ai lui falnici bărbaţi. Era un puşti când, încins ca şi acum la brâu cu usturoi, pelin şi şirag de clopoţei, se prindea în joc şi apoi în hora Căluşului, lângă oamenii care au crescut ştiind că trebuie să respecte Duminica Pogorârii Sfântului Duh. Nu e dans pe care să nu-l ştie. Bălcescu, cum i se mai spune bătrânului Nicolae, a început cu „Plimbarea“, a mers „De-a dreptul“ şi a învăţat şi „Chisărul“, „Calul“ şi „Raţa“, cum li se spune jocurilor în Giurgiţa, de unde e şi el. „Îmi place bătaia cu ciomegele că-l faci pe om să nu uite că dă de belea dacă se împotriveşte obiceiului“, a spus bătrânul pe seama căruia glumeşte cu drag Ion Calotă, tovarăş de joc, nici el prea tânăr: „E mort de mult şi l-am împăiat noi. Că ’ăl bătrân a fost mare şi când dădea să vină pe lume, că l-au tras ăştia cu un car cu boi“.

Nu mai departe de primăvara anului trecut bătrânul Veleanu scăpa de frisoane un localnic din Cerăt , „scăpat din căluş“, adică lovit de boală, pentru că lucrase în ziua de Rusalii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite