Craiova: Automatiştii şi agenţii de vânzări cu experienţă, cei mai căutaţi pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proaspeţii absolvenţi de facultate nu au de unde alege când vine vorba de angajare
Proaspeţii absolvenţi de facultate nu au de unde alege când vine vorba de angajare

Companiile caută oameni gata formaţi, cu ani de muncă în spate, care nu mai au nevoie de cursuri de specializare sau de perioade de acomodare. Site-urile specializate de joburi au în prezent 125 de oferte în domeniul vânzărilor în Dolj.

Au făcut o facultate ca să aibă un viitor mai bun şi acum îngroaşă rândurile şomerilor doljeni. E vorba de cei peste 1.000 de absolvenţi de studii superioare din Dolj care au încercat anul trecut să-şi găsească o slujbă pe piaţa de profil craioveană. Ionuţ Popescu a absolvit anul trecut Facultatea de Automatică din Bănie. Un an cu ghinion. „Au ieşit de pe băncile facultăţii, în acelaşi an, două promoţii: aceea pe sistemul Bologna de patru ani şi cea pe sistemul vechi de cinci ani. Locurile de muncă sunt aproape inexistente pentru noi şi mă gândesc să-mi caut ceva de lucru în alte oraşe pentru că în Craiova nu avem niciun viitor“, ne-a spus Ionuţ Popescu.

Specialiştii spun că nici în acest an automatiştii fără experienţă nu sunt la mare căutare. „Zona IT nu a suferit din cauza disponibilizărilor, ci a stagnării dezvoltării. Companiile nu mai iau tineri pe care să-i formeze, ci preferă să angajeze doar oamenii cu experienţă“, a spus Sorin Diulescu, directorul firmei de consultanţă Manpower Craiova.

Potrivit unui studiu realizat de Manpower, angajatorii din regiunea Olteniei estimează o stagnare a recrutărilor în primul trimestru al acestui an. Asta înseamnă că numărul angajărilor şi cel al disponibilizărilor rămâne oarecum constant faţă de ultimul trimestru al anului trecut.

Cele mai căutate domenii: vânzările şi IT-ul


Şi totuşi, unde ne angajăm în 2010? Datele oferite de motorul de căutare al job-urilor online, balaur.ro, arată faptul că, în judeţul Dolj, companiile care recrutează online puneau la dispoziţie la începutul acestui an aproape 300 de slujbe pentru persoanele cu studii medii şi superioare. Cele mai multe, 125, sunt în domeniul vânzărilor şi comerţului. Următoarele în top sunt job-urile în IT şi telecomunicaţii (41), în timp ce pe locul al treilea sunt slujbele în finanţe şi asigurări (40).

Cele mai bine plătite slujbe pentru care puteţi aplica online sunt cele de consultant financiar şi director de marketing (700 de euro).

Căutate sunt şi alte domenii precum distribuţie, transport, inginerie, relaţii cu clienţii sau achiziţii. Cele mai multe dintre oferte, 291, sunt în Craiova, în timp ce la Calafat sunt disponibile patru slujbe, iar la Dăbuleni una singură.

Şi în Gorj, cel mai căutat domeniu este cel al vânzărilor. 53 dintre cele peste 140 de slujbe puse la dispoziţie pe site-urile de recrutare online sunt în acest domeniu. Pe locul secund sunt slujbele în finanţe şi asigurări (19), iar pe locul al treilea se situează posturile de babysitteri.

Cele mai puţine slujbe disponibile online din regiune sunt în Mehedinţi, judeţul cu cea mai mare rată a şomajului. Şi aici cele mai multe slujbe, aproximativ jumătate din numărul total, sunt în vânzări. Pe locul doi se situează IT-ul şi posturile de babysitteri, în timp ce pe locul al treilea sunt posturile în finanţe şi asigurări.

În Olt, 48 dintre slujbele disponibile online sunt în vânzări. La fel ca şi în celelalte judeţe, şi aici sunt la mare căutare babysitterii şi lucrătorii în finanţe şi asigurări. Se caută însă şi ingineri, specialişti în resurse umane, în turism sau marketing.

Şi în Vâlcea, cele mai multe joburi online sunt în vânzări şi asigurări, însă în acest judeţ se caută şi 21 de oameni în domeniul relaţiilor cu clienţii. Alte joburi căutate sunt cele în marketing şi în distribuţie.

Balaur.ro indexează 22 dintre cele mai importante site-uri de profil din România, adică aproximativ 73% dintre acestea.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite