Asfaltare pe tronsonul 1 al Autostrăzii Ford. Ce mai e de lucru la drumul expres care leagă Craiova de Pitești VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constructorul care a preluat lucrările de pe tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Pitești (DEx 12, cunoscut ca Autostrada Ford) a început să aștearnă primul strat de asfalt. Vor fi asfaltați primii 7 km din cei aproximativ 17 km.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a postat, miercuri, 13 martie 2024, imagini surprinse pe tronsonul1, anunțând că s-a început asfaltarea.

„S-a dat startul asfaltării pe Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova Pitești (#DEx12). Muncitorii asocierii de constructori români și turci vor avea de așternut asfalt pe 7 km din acest tronson cuprins între Craiova și Robănești. Mobilizarea în șantier este bună, iar în paralel se efectuează lucrări la terasamente, taluzuri, poduri și pasaje. Dacă se menține actualul ritm de lucru, sunt șanse reale ca pe acest tronson (cu o lungime de 17,7 km) circulația să fie deschisă până la sfârșitul acestui an (2024), cu cel puțin 6 luni mai devreme decât prevede termenul contractual (vara lui 2025)”, este mesajul care însoțește imaginile.

Constructorul asfaltează pe Tronsonul 1 al DEX 12 FOTO: DRDP Craiova
Constructorul asfaltează pe Tronsonul 1 al DEX 12 FOTO: DRDP Craiova

Purtătorul de cuvânt al DRDP Craiova, Cristian Tudor, a precizat că este vorba de un sector experimental. După finalizarea acestuia și stabilirea procedurilor de așternere se va trece la asfaltarea primilor 7 kilometri.

Tronsonul 1 al DEx 12 Craiova-Pitești este primul început și ar fi trebuit finalizat până la acest moment. Constructorul italian care a câștigat inițial licitația, Tirrena Scavi, a tergiversat însă lucrările, astfel că la finele anului 2022 CNAIR a reziliat contractul.

În august 2023, contractul a fost atribuit asocierii Ozaltin (Turcia) - Strade Baumunternehmung - Visio Construction, care are drept lider firma Ozaltin, pentru aproape 440 milioane lei, iar în toamna anului trecut lucrările au fost reluate. Ozaltin a fost desemnat, de altfel, constructorul lunii ianuarie ca urmare a progresului înregistrat pe acest tronson de drum. 

Lucrările la primul drum expres construit în România, drumul Expres Craiova-Pitești, cunoscut și ca Autostrada Ford, au fost inaugurate în vara anului 2019 de către Liviu Dragnea și ministrul de atunci al Transporturilor, Răzvan Cuc. La cinci zile, șeful PSD a fost încarcerat în urma hotărârii definitive din dosarul de corupție în care a fost judecat.

Constructorul asfaltează pe Tronsonul 1 al DEX 12 FOTO: DRDP Craiova
Constructorul asfaltează pe Tronsonul 1 al DEX 12 FOTO: DRDP Craiova

Inaugurarea șantierului a fost însă de fațadă, luni de zile pe tronsonul 1 atribuit italienilor de la Tirrena Scavi nefiind niciun lucrător. Deși ar fi trebuit finalizat primul, Tronsonul 1 este și astăzi în construcție, când tronsoanele 2 și 3, realizate de constructorul român UMB, au fost deja date în folosință.

Autoritățile au avansat în repetate rânduri, în cursul anului 2023, drept termen pentru finalizarea DEX 12 Craiova-Pitești sfârșitul anului 2024. La acest moment mai sunt în lucru tronsoanele 1 și 4.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite