40 la sută dintre amenzile date de ITM în 2011 au fost contestate de patroni. Vezi cum s-au rezolvat cazurile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patronii firmelor amendate au contestat sanctiunile in instanta. Foto: arhiva
Patronii firmelor amendate au contestat sanctiunile in instanta. Foto: arhiva

Peste 300 de patroni care au primit amenzi din partea inspectorilor din cadrul ITM Dolj au contestat sancțiunile în instanță. Potrivit conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă, 75 la sută din hotărârile pronunțate de instanțe au dat dreptate instituției.

Din cele 907 procese verbale de constatare și sancționare încheiate în domeniul relațiilor de muncă, au fost contestate de firmele controlate 359, în timp ce în domeniul securității și sănătății în muncă, unde cuantumul amenzilor este mai mic, din cele 421 de procese verbale încheiate au fost contestate doar 36.

Potrivit inspectorului-șef al ITM Dolj, Tiberius Cătălin Mohora, 75 la sută din deciziile definitive și irevocabile ale instanțelor au fost în favoarea instituției. Șeful ITM a precizat că, în timp ce în 2011 s-a înregistrat un "boom" în ce privește numărul persoanelor depistate că munceau la negru, în ultima perioadă cazurile de muncă fără forme legale sunt tot mai puține. "În 2011 aveam un vârf, o creștere la numărul persoanelor depistate că muncesc la negru, iar anul acesta am constatat o diminuare, ceea ce ne bucură. Crește însă în continuare munca la gri", a spus Mohora, referindu-se la cazurile în care sunt întocmite contracte pe salariul minim garantat sau cele în care persoanelor angajate li se reduce programul de lucru.

Un alt fenomen întâlnit de inspectorii ITM este neexecutarea contractelor de muncă înregistrate în programul REVISAL. "Unii angajatori introduc datele în REVISAL și lasă impresia angajatului că toate documentele sunt în regulă, însă nu mai execută contractul, în sensul că nu plătesc contribuțiile", a mai spus Mohora.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite