Ziua Marinei Române. Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă, prezenţi în Portul Militar Constanţa VIDEO UPDATE

0
0
FOTO: FB/Klaus Iohannis
FOTO: FB/Klaus Iohannis

Evenimentele dedicate Zilei Marinei Române au început a ora 10.00 în Portul Militar în prezenţa preşedintelui României şi a premierului.

UPDATE ora 10.45 Oficialii vizitează nava-şcoală „Mircea”, iar momentul va fi consemnat în Cartea de Onoare a velierului.

UPDATE ora 10.35 Klaus Iohannis: „În această zi deosebită, aprecierea noastră se îndreaptă către dumneavoastră, cei care purtaţi drapelul României pe mările şi oceanele lumii. Ne aflăm pe ţărmul Mării Negre la numai câteva sute de kilometri distanţă de un conflict armat. Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes stategic pentru NATO. O demonstrează nu numai vizibilitatea, ci şi prezenţa aici a celor 5.000 de soldaţi NATO”, a spus preşedintele României.

Iohannis: „Sub umbrela NATO, România beneficiază azi de cele mai solide garanţii de securitate din istoria sa. Rămânem deplin implicaţi în asumarea angajamentelor luate în cadrul NATO. Începând cu 2023, vom face un efort în plus pentru creşterea la 2,5% din PIB pentru modernizarea şi înzestrarea Armatei României, inclusiv a Forţelor Navale Române”. 

Iohannis: „Forţele Navale contribuie semnificativ la securitatea regională şi euro-atlantică. Faceţi ca apele teritoriale ale României să fie mai sigure. Vă mulţumim pentru sacrificiile pe care le faceţi ca noi să trăim în siguranţă. La mulţi ani”.

UPDATE ora 10.10 În Portul Militar, arhiepiscopul Teodosie oficiază o slujbă religioasă. Urmează mesajul şefului Statului Major al Forţelor Navale Române.

UPDATE ora 10.00 Preşedintele României a ajuns în Portul Militar Constanţa pentru a participa la evenimentele dedicate Zilei Marinei. Alături de preşedinte sunt premierul Nicolae Ciucă, Vasile Dîncu, ministrul Apărării, Lucian Bode, ministrul de Interne.

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj marinarilor români. „Pentru tot ce faceti, aveţi preţuirea şi întregul sprijin al Guvernului României! Vă doresc mult succes, Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească în toate misiunile şi vânt din pupă!”. 

Manifestările din Portul Militar Constanţa vor debuta luni, 15 august, la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Naţional al României şi tragerea a 21 de salve de tun. După oficierea serviciului religios şi cuvântul de bun venit al şefului Statului Major al Forţelor Navale, vor urma alocuţiunile persoanelor oficiale, vizitarea navei-şcoală „Mircea” şi consemnarea momentului în Cartea de Onoare a velierului.

În Portul Tomis, publicul va putea vizita expoziţii de tehnică militară, standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ, ateliere interactive de noduri marinăreşti, face-painting şi foto-corner, iar pasionaţii de nave pot experimenta, gratuit, tensiunea din interiorul bătăliilor navale virtuale, într-un spaţiu special amenajat de echipa World of Warships. Asociaţia Tradiţia Militară va prezenta ţinute militare de epocă, iar Agenţia Loski va prezenta colecţia vestimentară „Cruise” (croazieră - engl.) cu tematică marină, inspirată din uniformele marinarilor.

În prima parte a zilei de 15 august, după defilarea aviaţiei, Zeul Neptun îşi va face apariţia, în jurul orei 11.00, însoţit de alaiul său, şi va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, la care vizitatorii vor fi invitaţi să participe. Formaţia de nave militare, ancorate în faţa Comandamentului Flotei, va defila, de la Constanţa până la Midia şi înapoi, pentru a saluta turiştii aflaţi pe litoral. 

Seara, publicul este invitat la un mini-concert susţinut de formaţiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, care va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar „Pescarii”.

Ziua se va încheia cu un concert extraordinar, susţinut de Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” şi cu retragerea cu torţe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii, lansate de pe mare.

Pentru a marca cea de-a 120-a ediţie a Zilei Marinei Române, Regia Autonomă Monetăria Statului a lansat medalia aniversară „120 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Marinei Române/Fregata Mărăşeşti”, în cadrul evenimentului „Ziua Porţilor Deschise”, care a avut loc sâmbătă, 13 august, în Portul Militar Constanţa. 

Vă recomandăm şi: 

Ziua Marinei, serbată de 120 de ani la Constanţa. De la banchete regale la omagierea flotilei URSS VIDEO

Acţiune de amploare a poliţiştilor rutieri pe litoral: Peste 1.200 de şoferi au fost opriţi în trafic

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite