VIDEO UPDATE Cazinoul din Constanţa a fost predat oficial Companiei Naţionale de Investiţii, pentru începerea şantierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazinoul din Constanţa a fost predat de municipalitate Companiei Naţionale de Investiţii pentru începerea lucrărilor de restaurare. Acestea sunt demarate la 15 ianuarie, iar termenul de încheiere este 2022.

„Astăzi încep lucrările de consolidare şi reabilitare la Cazino“, a anunţat Primăria Constanţa miercuri, 15 ianuarie. 

Primarul Decebal Făgădău a legat ziua de aniversarea a 170 ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu care a devenit Ziua Culturii Naţionale, a cărui statuie străjuieşte faleza Cazinoului. 

„Îmi văd un vis împlinit. Cazinoul, proprietatea constănţenilor, va fi predat constructorului. Are la dispoziţie 3 luni pentru realizarea proiectului tehnic, apoi încă 27 luni pentru lucrările de consolidare şi reabilitare. Lucrările costă 94 milioane lei“, a precizat primarul. 

Cazinoul din Constanţa a stat mai bine de 10 ani în paragină, trecând prin 4 licitaţii pentru a ajunge la faza de a fi reparat.

În urma finalizării procedurii de achiziţie publică, asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL a fost declarată câştigătoare, valoarea contractului fiind de 56.627.697,09 lei cu TVA. Durata contractuală de realizare a investiţiei este de 30 luni (din care 3 luni dedicate activităţii de proiectare).

În cadrul contractului vor fi executate lucrări de consolidare şi restaurare ale clădirii principale (S+P+1E+M, pod parţial şi rampă de acces către subsol), dar şi a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, reţele utilităţi, zid de apărare şi balustradă). 

GALERIE FOTO CU IMAGINI DIN PROIECT - CAZINOUL DIN CONSTANŢA DUPĂ REPARAŢII 

Amplasamentul Cazinoului din Constanţa a fost predat oficial constructorului, în vederea consolidării şi restaurării, în prezenţa ministrului Ion Ştefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. 

„Încă de la semnarea contractului, am promis că voi urmări îndeaproape lucrările la acest obiectiv pentru că este un simbol al litoralului şi al României. Constructorul are 3 luni la dispoziţie pentru proiectare şi îl asigur că, din partea ministerului pe care îl conduc, are toată susţinerea astfel încât să nu fie întârzieri în derularea lucrărilor”, a precizat ministrul Ion Ştefan.

Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu  asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL (declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de achiziţie publică). Valoarea contractului este de 56.627.697,09 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiţiei - de 30 luni (dintre care 3 luni dedicate activităţii de proiectare). 

„Exemplul Cazinoului poate fi un motiv solid pentru a face modificări importante în legislaţia privind achiziţiile publice, pentru ca situaţii precum întârzierea proiectului timp de 7 ani, aşa cum s-a întâmplat aici, să nu se mai repete, iar obiectivele importante din această ţară să poată fi reabilitate de urgenţă şi puse în valoare pentru turiştii români şi străini”, a declarat Ion Ştefan.

Conform contractului, vor fi demarate lucrări de consolidare şi restaurare ale clădirii principale (S+P+1E+M, pod parţial şi rampă de acces către subsol), dar şi a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, reţele utilităţi, zid de apărare şi balustradă). După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural şi de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii etc., astfel fiind pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau în ţara noastră.

Cazinoul din Constanţa este un obiectiv important, pentru care autorităţile locale şi centrale au încercat încă din anul 2012 să găsească fondurile şi soluţiile necesare pentru reabilitarea şi consolidarea acestuia. La nivelul CNI, în perioada 2012 – 2018, au fost derulate 3 proceduri de achiziţie publică privind reabilitarea acestui obiectiv de investiţii. Principalele motive ale anulării procedurilor demarate de-a lungul timpului de către CNI au fost reprezentate tocmai de lipsa unor operatori economici capabili să îndeplinească toate condiţiile impuse de caietele de sarcini. Astfel, după aproape 8 ani de zile şi nu mai puţin de 4 proceduri de achiziţie publică, Cazinoul din Constanţa are o şansă reală de a-şi recăpăta măreţia de altădată.

Finanţarea obiectivului de investiţii va fi asigurată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi se realizează prin Compania Naţională de Investiţii, în cadrul Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, în conformitate cu prevederile OG 25/2001 cu modificările şi completările ulterioare.

Pe aceeaşi temă: 

Cum va arăta Cazinoul din Constanţa după reabilitare. Încep lucrările de proiectare FOTO 

FOTO Cazinoul din Constanţa va fi reabilitat până în 2022, promit autorităţile. Primarul Făgădău: „Sper să ne ierte pentru cât a suferit!“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite