UPDATE Alexandru Mazăre, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul „Henri Coandă“. Dat în urmărire naţională, s-a predat la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Mazăre Arhivă personală
Alexandru Mazăre Arhivă personală

Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanţei, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Decizia este definitivă. Cum nu a fost găsit la domiciliu, a fost dat în urmărire naţională.

UPDATE ORA 19.20 Alexandru Mazăre s-a predat la Bucureşti. El a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava. „Astăzi, 10 mai 2022, având în vedere sentinţa definitivă de condamnare la pedeapsa cu închisoarea, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un bărbat de 50 de ani, din judeţul Constanţa, s-a prezentat la sediul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Investigaţii Criminale. După îndeplinirea formalităţilor necesare, acesta a fost condus la penitenciar în vederea incarcerării“, anunţă Poliţia Capitalei. 

UPDATE 17.00 În cursul zilei de astăzi, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale - Biroul Urmăriri au desfăşurat activităţi privind punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei de 3 ani de închisoare, emis pe numele unui bărbat, de 50 de ani, condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii. 

Acesta nu a fost identificat la adresa de domiciliu, fiind efectuate verificări la reşedinţele şi locurile în care bărbatul s-ar putea afla.

Urmează a fi dispuse măsurile legale în continuare. La acest moment, bărbatul a fost dat în urmărire naţională.

    

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, marţi, 10 mai, încetarea procesului penal faţă de Radu Mazăre, judecat pentru luare de mită şi fals în declaraţii, şi faţă de omul de afaceri Avraham Morgenstern, judecat pentru dare de mită. În schimb, instanţa a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, la trei ani de închisoare şi 5.000 de lei amendă penală. 

Acuzaţiile au legătură cu programul de construire de locuinţe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă”, lansat în anul 2011 şi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuinţe modulare grupate în Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa. În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru că acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Anchetatorii susţin că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi în contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro în contul pus la dispoziţie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o banca din Israel.

“Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate”, au scris procurorii.

În schimbul banilor primiţi de la omul de afaceri, Radu Mazăre a iniţiat hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de omul de afaceri. 

În ce priveşte acuzaţiile de fals în declaraţii, procurorii au stabilit că, în declaraţiile de avere depuse în perioada 2011-2012, Radu Mazăre şi Alexandru Mazăre nu au menţionat conturile personale deschise la unitatea bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri.

Citeşte şi:

Decebal Făgădău a demisionat din PSD după ce a aflat că are dosar penal: „Am primit vestea în timp ce completam dosarul de candidat pentru Parlament“

Şeful DNA Constanţa, coordonator al dosarelor Mazăre şi Constantinescu, pus sub învinuire de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie

Procurorul care i-a anchetat pe Mazăre şi Nicuşor Constantinescu vrea să fie şeful DNA. „Eu o să iau aceeaşi leafă şi dacă prind hoţi, şi dacă nu prind hoţi”

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite