Un poliţist de la Investigaţii Criminale, „vânător de comori“, a dat lovitura. A descoperit 51 monede vechi de peste 2.000 ani VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul (dreapta) şi colegul său au făcut descoperirea la prima ieşire împreună FOTO: Alina Mitran
Poliţistul (dreapta) şi colegul său au făcut descoperirea la prima ieşire împreună FOTO: Alina Mitran

Un poliţist, un profesor de sport şi un petrolist au descoperit, cu o lună în urmă, un mic tezaur într-o comună din judeţul Olt. „Bănuim că nu e asta tot, trebuie săpat acolo“, spun atât detectoriştii care au scos la lumină monede vechi de peste 2.000 ani, cât şi specialiştii Muzeului Judeţean Olt.

Descoperirea a fost făcută în 9 aprilie 2022, pe teritoriul comunei Verguleasa, din judeţul Olt. Descoperitorii sunt trei bărbaţi care au autorizaţie să folosească detectorul de metale şi care fac des astfel de expediţii, în căutare de comori. 

Constantin Andreescu este poliţist la serviciul Investigaţii Criminale în cadrul Poliţiei Drăgăşani, judeţul Vâlcea. În weekend a plecat pentru prima dată alături de profesorul de sport Constantin Dobriţa şi de Silviu Gavrea, operator la Petrom, au trecut Oltul şi s-au oprit într-o pădure din Verguleasa, în judeţul vecin, Olt. Ce au descoperit constituie un mic tezaur care urmează să fie evaluat şi, cel mai probabil nu mai devreme de un an, cei trei să-şi primească răsplata.

„Bănuim că sunt şanse să mai găsim ceva acolo din acest tezaur“

„Este un mic tezaur monetar, format din 51 de monede de argint, din care 50 sunt denari romani republicani emişi în secolele II şi I înainte de Hristos, şi avem şi o tetradrahmă tasiană emisă pe la jumătatea secolului II înainte de Hristos. Descoperirea este destul de interesantă, este făcută într-o zonă care nu este cunoscută drept sit arheologic, deocamdată, departe de cele două situri arheologice cunoscute de la Verguleasa“, a explicat dr. Florin Ciulavu, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean Olt.

tezaurul monetar descoperit la verguleasa

Monedele urmează să fie evaluate

Pasul următor pe teren va fi cercetarea zonei, însă aceasta va avea loc de-abia în toamnă, timp de un an de la momentul descoperirii accesul în acea zonă fiind interzis. „ Acolo vom încerca să facem o investigaţie arheologică, un diagnostic arheologic şi de suprafaţă şi incluziv, pentru a încerca să extragem tot potenţialul zonei şi al acestui tezaur, pentru că atât noi cât şi descoperitorii bănuim că sunt şanse să mai găsim ceva acolo din acest tezaur. Monedele sunt destul de interesante, unele dintre ele sunt mai rare, marea majoritate însă sunt comune. Bineînţeles că ne bucurăm pentru acest al treilea tezaur monetar intrat în patrimonial muzeului“, a mai spus arheologul.

„Am colegi autorizaţi în detecţie, mi-au spus că e frumos...“

Constantin Andreescu este al doilea descoperitor de comori care vine din Poliţie. Alte două descoperiri importante au fost făcute în ultimii doi ani, tot pe teritoriul judeţului Olt, de un fost poliţist, Paul Durcă. Acesta s-a dedicat pasiunii sale mai vechi după pensionare, la fparte scurtă vreme de când şi-a cumpărat detectorul de metale făcând şi descoperirea importantă, denumită deja „Tezaurul de la Radomireşti“, chiar în localitatea natală.

Poliţistul Costantin Andreescu spune că s-a autorizat să poată folosi detectorul în 2020. „Am colegi autorizaţi în detecţie, mi-au spus că e frumos, este şi sănătate şi mişcare şi am zis de ce nu. Şi o fac, credeţi-mă, destul de des. Ţinând cont de faptul că trebuie să mai dau jos, chiar face bine mişcarea“, a spus poliţistul, invitat la Muzeul Judeţean Olt, alături de Silviu Gavrea (cel de-al treilea membru al echipei nu a putut veni), la prezentarea monedelor descoperite. 

Tezaur monetar descoperit la Verguleasa, în judeţul Olt

Poliţistul a explicat că monedele au fost găsite pe o suprafaţă de aproximativ 8-10 metri pătraţi, la distanţe de 15-20 cm între ele.

„Zona în care a fost găsită tezaurul este greu accesibilă, pe o pantă abruptă. Au fost găsite pe o suprafaţă de aproximativ 7-8-10 metri pătraţi, la distanţe cuprinse între 15-20 de centimetri, unele, şi altele puţin mai jos, fiind probabil scoase de rădăcinile a doi copaci foarte groşi. Chiar şi între copaci am găsit o monedă. Noi bănuim că este doar o parte din tezaur, întrucât pe parcursul timpului este posibil ca acest tezaur să fi «fugit», fiind teren în pantă. Am anunţat imediat autorităţile, l-am predat conform legii. Ne bucurăm, a fost prima noastră descoperire de când detectăm împreună, o satisfacţie, vă daţi seama, foarte mare, fiindcă nu în fiecare zi găseşti un asemenea tezaur. Asta a fost tot. Ne bucurăm că a ajuns în posesia muzeului, o să mai mai mergem pe zona respectivă, dar nu acolo, pentru că nu mai este voie, dacă vom mai găsi, vom proceda la fel“, a declarat poliţistul.

Noua descoperire este un bun prilej de a repune în discuţie problemele pe care specialiştii le sesizează de ani buni. Este vorba de procedura care nu permite arheologilor să intervină într-un astfel de caz, atunci când sunt sesizaţi imediat de către descoperitori, având nevoie de autorizaţii obţinute de la forurile naţionale. 

Astfel, spun arheologii, au mai puţine posibilităţi să intervină decât detectoriştii. Ultimii, pe de altă parte, spun că se stăpânesc destul de greu, atunci când descoperă primul obiect, să se oprească la acesta şi să anunţe imediat autorităţile, tocmai pentru că ştiu că nu se va continua operaţiunea îndată ce arheologii află despre descoperire. 

„Stai şi te gândeşti că poate să vină altul (n. red. - alt detectorist), între timp, şi să scoată ce e acolo...“, spun căutătorii de comori, prea puţin încrezători că autorităţile locale, cele care au, potrivit legii, obligaţia să asigure paza zonei respective până când se obţin autorizaţiile şi se fac săpături o şi fac. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturisirea fostului poliţist devenit vânător de comori: „Într-o altă viaţă, m-aş fi făcut arheolog”

Comoara de la Radomireşti-Olt şi fenomenul „detectoriştilor” pasionaţi VIDEO

Un fost poliţist a găsit un adevărat tezaur într-o comună din Olt. „Azi, 13, zeiţa Fortuna şi toţi zeii norocului au fost cu mine“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite